Фото: Maxar

Екоцид та порушення законів війни: Україна почала розслідування через підрив Каховської ГЕС

За фактом підриву окупантами Каховської гідроелектростанції правоохоронці розпочали розслідування за статтею екоцид. Наразі тривають слідчі дії.

Про це повідомив Офіс генпрокурора.

Також поліція відкрила справу через порушення звичаїв війни.

"За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування у кримінальних провадженнях за фактами екоциду та порушення законів і звичаїв війни (ст. 441, ч. 1 ст. 438 КК України)", — йдеться у повідомленні.

За даними слідства, 6 червня 2023 близько 03:00 години російські військові підірвали греблю Каховської ГЕС на Херсонщині. В результаті злочинних дій відбувається підняття урізу води та затоплення населених пунктів поблизу річки Дніпро.

"Правоохоронними органами вживаються заходи для встановлення масштабів руйнування. Проводяться першочергові дії для фіксування злочину, скоєного армією країни-агресора", — додали поліцейські.

Що відомо про підрив Каховської ГЕС

Каховська гідроелектростанція була підірвана російськими окупантами у ніч на 6 червня. Спершу факт руйнування підтвердили представники оперативного командування "Південь", а пізніше — Херсонська обласна військова адміністрація. За даними "Укргідроенерго", після підриву окупантами Каховська гідроелектростанція повністю зруйнована й відновленню не підлягає.

Керівниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк пояснила, що російські окупанти здійснили підрив Каховської гідроелектростанції, адже у них не витримали нерви в очікуванні контрнаступу Збройних сил України. У такий спосіб рашисти намагаються завадити контрнаступальним діям українських бійців.

За словами голови Херсонської ОВА Олександра Прокудіна, в області розпочалася евакуація з небезпечних районів. Він закликав мешканців зібрати речі першої потреби та чекати автобуси для евакуації. Прокудін також зауважив, що критичного рівня вода досягне до 12:00 6 червняТакож відомо, що вода у Каховському водосховищі стрімко падає — близько 15 сантиметрів за годину. Це створює небезпеку для Запорізької атомної електростанції, зокрема, може залишити її без води для охолодження, адже вода для атомної електростанції береться саме з Каховського водосховища.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що під загрозою затоплення перебувають до 80 населених пунктів. Триває евакуація населення. Шмигаль також зазначив, що оцінюються наслідки для довкілля та загрозу для Запорізької атомної електростанції, однак через відсутність доступу до неї така оцінка ускладнена.

Після підриву рашистами Каховської гідроелектростанції станом на 10:00 вже було евакуйовано 742 людини. Йдеться про жителів Херсонської області, які проживають на правому березі Дніпра. Ситуація ускладнюється тим, що деякі дороги розмиває, а це своєю чергою унеможливлює проїзд до окремих населених пунктів. Евакуаційні групи шукають інші шляхи.

Нагадаємо, у Кривому Розі Дніпропетровської області ситуація із водопостачанням є дуже складною, але контрольованою. У місті провели екстрену нараду та ввели низку обмежень для містян. Натомість підрив дамби Каховської ГЕС і спуск води з Каховського водосховища жодним чином не позначиться на водопостачанні Києва

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.06.2023 11:21