Фото: МВС

Евакуація на Херсонщині: влада повідомила, як дістатися безпечних районів

Після підриву рашистами Каховської гідроелектростанції станом на 10:00 вже було евакуйовано 742 людини. Йдеться про жителів Херсонської області, які проживають на правому березі Дніпра.

Про це повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

За його словами, у зоні потенційного затоплення — близько 80 населених пунктів, більшість із них перебувають у тимчасовій окупації.

"Працюємо. Допомагаємо громадянам на звільненій правобережній частині Херсонщини. Переживаємо за наших людей, які залишилися на тимчасово окупованій лівобережній частині регіону, бо для російських терористів життя не має жодної цінності", — прокоментував міністр.

Клименко повідомив, що вода продовжує прибувати. Ситуація ускладнюється тим, що деякі дороги розмиває, а це своєю чергою унеможливлює проїзд до окремих населених пунктів. Евакуаційні групи шукають інші шляхи.

Потенційні зони затоплення після підриву Каховської ГЕС
Фото: Суспільне

До уваги жителів Херсонської області

Поліція та рятувальники закликають громадян, що мешкають уздовж берегової лінії річок Дніпро та Кошова, прямувати в безпечні райони:

  • жителям смт Антонівка піднятися до вулиць Горького та Антонівської;

  • жителям Дніпровського району піднятися до вулиці Херсонської (в район площі В’ячеслава Чорновола), шосе В’ячеслава Чорновола та вулиці Перекопської;

  • жителям Суворовського району піднятися до вулиць Гімназичної, Соборної та Грецької;

  • жителям Корабельного району, у тому числі Карантинного острова, піднятися до вулиці Качельної (вище площі Корабелів) та вулиці Полтавської;

  • жителям Карантинного острова, якщо неможливо буде евакуюватися на безпечну територію, піднятися на рівень третього поверху будівель;

  • жителям селища Зимівник піднятися в район міського цвинтаря;

  • жителям смт Комишани піднятися до вулиці Центральної;

  • жителям селища Приозерного піднятися вище вулиці Білозерської.

Підрив Каховської ГЕС: що відомо

Каховська гідроелектростанція була підірвана російськими окупантами у ніч на 6 червня. За словами голови Херсонської ОВА Олександра Прокудіна, в області розпочалася евакуація з небезпечних районів

Президент Володимир Зеленський скликав екстрене засідання Ради національної безпеки й оборони через підрив ГЕС. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що під загрозою затоплення перебувають до 80 населених пунктівШмигаль також зазначив, що оцінюються наслідки для довкілля та загрозу для Запорізької атомної електростанції, однак через відсутність доступу до неї така оцінка ускладнена.

В "Укргідроенерго" заявили, що після підриву Каховська гідроелектростанція повністю зруйнована. ГЕС відновленню не підлягає. Відомо, що епіцентром підриву стала машинна зала, через що зсередини Каховську ГЕС повністю знищено.

За попереднім прогнозом, очікується спрацювання водосховища впродовж наступних чотирьох днів. Фахівці наголошують, що неконтрольоване зниження рівня води у сховищі є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС.

Нагадаємо, у Кривому Розі Дніпропетровської області ситуація із водопостачанням є дуже складною, але контрольованою. У місті провели екстрену нараду та ввели низку обмежень для містян. Натомість підрив дамби Каховської ГЕС і спуск води з Каховського водосховища жодним чином не позначиться на водопостачанні Києва

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.06.2023 11:11