Фото: Maxar

Плавають цілі будинки: Зеленський показав жахливі наслідки підриву Каховської ГЕС (відео)

Уночі 6 червня російські окупанти здійснили черговий терористичний акт — підрив Каховської гідроелектростанції. Президент Володимир Зеленський відреагував на цю подію й звинуватив Росію в жорстокому екоциді.

Відповідний допис та відео наслідків трагедії глава держави опублікував у своєму Telegram.

"Це лише один день російської агресії. Це лише один російський теракт. Це лише один російський злочин війни. Тепер Росія винна в жорстокому екоциді. Будь-які коментарі зайві", — написав Зеленський.

На його думку, світ повинен відреагувати на черговий теракт окупантів.

"Росія воює проти життя, проти природи, проти цивілізації. Росія повинна піти з української землі та понести повну відповідальність за свій терор", — додав президент.

Відзначимо світова спільнота "різко засудила" такий вчинок Росії. Зокрема, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що воєнний злочин окупантів наражає на ризик тисячі мирних жителів та знищує екологію місцевості.

Підрив Каховської ГЕС: деталі російського теракту

Каховська гідроелектростанція була підірвана російськими окупантами у ніч на 6 червня. За даними "Укргідроенерго", після підриву окупантами Каховська гідроелектростанція повністю зруйнована й відновленню не підлягає.

Президент України Володимир Зеленський провів термінове засідання ради національної безпеки та оборони після підриву ГЕС. На ньому ухвалили низку важливих рішень. 

За фактом підриву окупантами Каховської гідроелектростанції правоохоронці розпочали розслідування за статтею екоцид. Наразі тривають слідчі дії. Також поліція відкрила справу через порушення звичаїв війни. 

На цей час рівень води у Каховському водосховищі продовжує знижуватись і вже впав майже на 1,5 метра. Якщо рівень води опуститься нижче 12,7 метра ситуація буде критичною. 

У зонах підтоплення в Херсонській області фіксують підвищену небезпеку від вибухонебезпечних предметів. Ворожі мінні загородження опинились під водою та можуть бути знесені потоками.

Нагадаємо, підрив ГЕС та спричинені цим руйнування не вплинули на стабільну роботу енергосистеми. Наразі виробництва електроенергії достатньо для покриття потреб споживачів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.06.2023 15:09