Фото: Maxar

Міноборони попередило про ще одну небезпеку у зоні підтоплення на Херсонщині

Внаслідок підриву Каховської гідроелектростанції у зонах підтоплення в Херсонській області фіксують підвищену небезпеку від вибухонебезпечних предметів.

Про це повідомила прес-служба Міноборони.

За даними оборонного відомства, ворожі мінні загородження опинились під водою та можуть бути знесені потоками.

"Попереджаємо місцеве населення у зоні підтоплення про підвищену небезпеку від вибухонебезпечних предметів. Своїми діями Росія вчинила воєнний злочин, адже дамби — це об’єкти, захищені законами воєнного часу та Женевською конвенцією", — йдеться у повідомленні.

У Міноборони зазначили, що ситуація, яка склалась в результаті техногенної катастрофи вчиненої Росією унаслідок підриву греблі Каховської ГЕС, вивчається Державною спеціальною службою транспорту МО України.

Підрив Каховської ГЕС: деталі російського теракту

Каховська гідроелектростанція була підірвана російськими окупантами у ніч на 6 червня. За даними "Укргідроенерго", після підриву окупантами Каховська гідроелектростанція повністю зруйнована й відновленню не підлягає.

Керівниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк пояснила, що російські окупанти здійснили підрив Каховської гідроелектростанції, адже у них не витримали нерви в очікуванні контрнаступу Збройних сил України.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що під загрозою затоплення перебувають до 80 населених пунктів. Триває евакуація.

За фактом підриву окупантами Каховської гідроелектростанції правоохоронці розпочали розслідування за статтею екоцид

За даними української розвідки, за підривом ГЕС стоїть 205 мотострілецька бригада Збройних сил Росії. Радник глави офісу президента України Михайло Подоляк вважає, що росіяни підірвали дамбу "у стані афекту" й не розуміли наслідків.

На цей час рівень води у Каховському водосховищі продовжує знижуватись і вже впав майже на 1,5 метра. Якщо рівень води опуститься нижче 12,7 метра ситуація буде критичною.

Нагадаємо, світова спільнота різко засудила такий вчинок Росії. Зокрема, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що воєнний злочин окупантів наражає на ризик тисячі мирних жителів та знищує екологію місцевості.

Через підрив Каховської гідроелектростанції російськими окупантами Україна має намір скликати термінове засідання Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 06.06.2023 14:20