Фото: Вікіпедія

Відбудова Каховської ГЕС: влада назвала вартість і терміни

На відбудову Каховської ГЕС знадобиться щонайменше пʼять років і близько одного мільярда доларів. Таку заяву зробив очільник "Укргідроенерго" Ігор Сирота.

Про це пише Forbes Ukraine.

Відзначимо, після деокупації на місці зруйнованої Каховської гідроелектростанції в Херсонській області планують звести нову. Сирота заявляв, що вона буде ще гарнішою та потужнішою за попередню.

Очільник "Укргідроенерго" зазначив, що у вівторок питання відбудови Каховської ГЕС обговорювалося з проєктним інститутом. За його словами, до України нас вже звернулися будівельники з Італії та Туреччини.

За розрахунками "Укргідроенерго", щоб побудувати нову ГЕС, потрібно від 800 мільйонів доларів до одного мільярда доларів. Окрім станції, треба буде будувати мостовий і залізничний перехід. Якщо працювати цілодобово, то, за словами Сироти, на це піде п'ять років.

"Роль Каховської ГЕС усі побачать найближчими днями. Окрім стабілізуючої ролі для енергосистеми, водосховище Каховської ГЕС надавало воду величезній кількості людей і підприємств. Зараз цього не буде", — додав очільник "Укргідроенерго".

Підрив Каховської ГЕС: деталі російського теракту

Каховська гідроелектростанція була підірвана російськими окупантами у ніч на 6 червня. За даними "Укргідроенерго", після підриву окупантами Каховська гідроелектростанція повністю зруйнована й відновленню не підлягає.

На цей час рівень води у Каховському водосховищі продовжує знижуватись і вже впав майже на 1,5 метра. Якщо рівень води опуститься нижче 12,7 метра ситуація буде критичною. У зонах підтоплення в Херсонській області фіксують підвищену небезпеку від вибухонебезпечних предметів. Ворожі мінні загородження опинились під водою та можуть бути знесені потоками.

Після підриву російськими окупантами Каховської гідроелектростанції влада оголосила про евакуацію населення із зон підтоплення. Проте не всі місцеві жителі погоджуються покидати рідні домівки.

Нагадаємо, унаслідок теракту відбулося затоплення філії компанії "Нібулон", що розташована під селищем Козацьке Херсонської області. Власника сільськогосподарської компанії Олексія Вадатурського вбила російська ракета у липні 2022 року. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 06.06.2023 17:40