Планети у зірки Тігарден назвали землеподібними

10 СЕРПНЯ 2019 15:27

Астрономи прийшли до висновку, що дві нещодавно відкриті планети у найближчої до Сонця зірки Тігарден можуть називатися землеподібними, тобто гіпотетично придатні для існування життя.

Аналіз комп'ютерних моделей показує, що планети мають щільну атмосферу, а на їх поверхні може існувати вода в рідкому вигляді. Крім того, температура поверхні однієї з планет становить від 0 до 50 градусів Цельсія. Стаття опублікована в журналі The Astrophysical Journal Letters.

Про відкриття двох екзопланет у зірки Тігарден, яка представляє собою старий тьмяний червоний карлик, розташований в 12,5 світлових роках від Сонця, було оголошено в червні цього року.

Обидві планети знаходяться в зоні населеності і трохи більша за Землю, оцінки мас для них рівні 1,25 і 1,33 мас Землі, а періоди обертання навколо зірки становлять 4,91 і 11,4 земних дня.

Вчені вважають, що Палента можуть бути кам'янистими, мають залізне ядро ​​або покриті океаном.

Астрономи Амри Вандель (Amri Wandel) і Лев Таль-Ор (Lev Tal-Or) провели оцінку придатності до населеності нововідкритих планет. Зокрема, вчених цікавили параметри орбіт, можливість наявності атмосфери і рідкої води, їх збереженість на планетах протягом довгого часу, а також активність зірки.

Виявилося, що якщо врахувати масу і вік зірки і періоди обертання планет навколо неї, то відстані від них до зірки становлять, в середньому, 0025 і 0,044 астрономічних одиниці, що вказує на ситуацію приливної захоплення. У цьому випадку на планетах TGb і TGc не існує зміни дня і ночі.

Наявність атмосфери у планет поки не підтверджено, проте, якщо вона є, навіть тонка (третина атмосфери Землі) газова оболонка дозволить переносити тепло з денною боку планети на нічну, що не дасть замерзнути рідкої воді на поверхні.

Проте, через приливну захоплення планети не захищені протяжної магнітосферою від зіркових вітрів, що сприяє втраті атмосфери і рідкої води, особливо на більш ранніх етапах життя зірки, коли вона була більш активною.

З іншого боку, в минулому магнітне поле масивних планет, таких як TGb і TGc, могло бути більш сильним, ніж зараз, а атмосфера ширше. Моделювання передбачає, що планети типу Проксіми Центавра b можуть зберігати землеподібну атмосферу протягом мільярда років і більше, а заповнювати її можуть різні наземні джерела.

В результаті астрономи прийшли до висновку, що принаймні на частині поверхні екзопланет TGb і TGc може існувати рідка вода, а мала активності зірки сприяє збереженню у планет досить щільної атмосфери, схожою на земну. Крім того, розрахунки показують, що температура поверхні TGb знаходиться в діапазоні від 0 до 50 градусів Цельсія, а на TGc буде холодніше, ніж на Марсі.

Профілі температури поверхні для двох планет у зірки Тігарден в разі різних коефіцієнтів атмосферного нагріву.

Діапазон температур, де може існувати рідка вода при тиску в 1 бар відзначений синім кольором.

Технології, 10.08.2019 15:27