Помер режисер Георгій Данелія

05 КВІТНЯ 2019 10:54

Помер Георгій Данелія. Радянський та російський кінорежисер помер у лікарні на 89 році життя. У нього зупинилося серце. Про це повідомила ЗМІ його дружина Галина, повідомляє Euro News.

У лютому режисер був госпіталізований із запаленням легенів, після чого він був введений в медикаментозну кому.

Данелія народився в Тифлісі 25 серпня 1930 року. Пізніше його сім'я перебралася до Москви. У 1955-му він закінчив Московський архітектурний інститут, а в 1959-му - Вищі режисерські курси (майстерня Михайла Калатозова). Його перша стрічка «Серьожа» (1960) отримала Гран-прі на Міжнародному кінофестивалі в Карлових Варах.

«Хто такий Данелія? По-перше, це талановитий і самобутній художник, завжди різний і несподіваний навіть для тих, хто його добре знає. І по-друге, - це просто добра людина: і талант його добрий і фільми його добрі», - писав про нього його «талісман», актор Євген Леонов.

Тонке сплетіння сатири, гротеску і ліризму - головні риси картин Данелії.

Такі стрічки, як «Я крокую по Москві», «Джентльмени удачі», «Міміно», «Осінній марафон» стали класикою вітчизняного кіно.

Сценарист більшості своїх фільмів, він не цурався зіграти в них і невеликі ролі.

«Коли звеличують мою творчість - скажу відверто, звичайно, приємно, але відчуваю я себе при цьому приблизно як безквитковий пасажир в трамваї: ось зараз увійде контролер, оштрафує, зганьбить і попросить вийти геть!» - зізнавався він сам в одній зі своїх автобіографічних книг.

Суспільство, 05.04.2019 10:54