Понад 15 тисяч вчених попередили про загрозу екологічної катастрофи

15 ЛИСТОПАДА 2017 16:33

У 1992 році понад 1700 стурбованих вчених, включаючи переважну більшість живих на той момент Нобелівських лауреатів, опублікували відкритий лист, що волає до всіх жителів нашої планети, повідомляє TrueUA з посиланням на Bio Science.   

Послання було простим: якщо ми найближчим часом не приймемо рішучих дій, то все людство чекають серйозні проблеми, а наша планета буде «безповоротно знівечена».   

Через 25 років наукове співтовариство констатує, що ситуація лише погіршилася.  

У новому зверненні, в якому перераховані основні загрози існування розумного життя на Землі, підписалося 15 364 вчених з 184 країн світу.   

Друге «попередження людству» опубліковано в журналі BioScience. Один зі співавторів повідомлення, Томас Ньюсoм, науковий співробітник Університету Дикина, а також Сіднейського університету, говорить, що, можливо, це найбільша підтримка, яку коли-небудь вдавалося зібрати під науковою публікацією.  

«Це просто вражаюча відповідь, якої ми не могли очікувати», - заявив Ньюсом.  

Стаття була підготовлена в США, потім з'явилася в Австралії, після чого поширилася і зібрала підтримку вчених з усього світу.   

Ньюсом зазначає, що вже в перший день публікації, близько чотирьох місяців тому, на поклик вчених відгукнулося 600 наукових фахівців.  

Зазначається, що в оригінальній статті 1992 року вчені і експерти повідомляли про наростаючий неспокій в зв'язку зі спостережуваним руйнуванням біосфери планети, що викликається антропогенним впливом. У своїй роботі дослідники описали дев'ять областей, що викликають найбільшу стурбованість. Серед них - виснаження озонового шару, скорочення лісів, кліматичні зміни і надмірний ріст населення.  

«У новій роботі ми повернулися до цих проблем і постаралися визначити можливі позитивні зміни, на основі нових даних, зібраних за 25 років», - пояснює Ньюсом.  

Виявилося, що на тлі розкритих даних статті 1992 року людство не тільки не впоралося з екологічними проблемами, в деяких областях ці проблеми стали набагато серйознішими. Серед дев'яти наведених в першій статті областей, що викликають найбільше занепокоєння, людству вдалося впоратися лише з озоном. Фахівці відзначили позитивний ефект від поетапного відмови від хлорфторуглеродів, який привів до скорочення озонової діри в стратосфері.  

У новій статті «глобальне потепління» вчені вважали головною загрозою для екосистеми планети (з 1992 року середні глобальні температури виросли на 0,5 градуса Цельсія, а середньорічні викиди вуглекислого газу - на 62 відсотки).   

За цей же проміжок часу відзначається високий обсяг вирубки лісу, а також серйозні проблеми в сільськогосподарському секторі, де зокрема йдеться про істотно підвищені рівні обсягу споживаного м'яса.  

Серед найбільш страшних факторів, відображених у звіті, представлені:  

Зниження на 26 відсотків запасів прісної води в розрахунку на одного жителя планети;  

Втрата величезної площі лісових масивів (близько 121,5 мільйона гектар);  

Збільшення на 75 відсотків числа океанічних мертвих зон (зони з недостатнім рівнем кисню)  

Крім того, за останні чверть століття населення Землі збільшилося на два мільярди, тоді як популяція інших ссавців, а також рептилій, амфібій і риб скоротилася майже на 30 відсотків.   

Дослідники відповідають, що якщо ці темпи збережуться, то до 2050 року людей на планеті може стати вже понад 9 мільярдів, що, безумовно, призведе до катастрофічного і незворотного зниження біологічного різноманіття.  

Наприклад, в тій же Австралії скорочення фауни простежується вже. У 2017 році континент посів друге місце в світі за темпами зниження цього показника, поступившись першим рядком лише Індонезії.   

За словами Ньюсома, в його країні першорядною загрозою для скорочення біологічного різноманіття є зниження доступних місць проживання.  

«Останні звіти кричать про катастрофічне зростання обсягу вирубки лісових масивів в Квінсленді. Щорічно вирубується близько 400 000 га. Це еквівалент 400 000 футбольних полів, що ставить нас на один рівень з Бразилією», - каже Ньюсом.  

«У той же час обсяг виділених бюджетних коштів для відновлення тих же зникаючих видів тварин і птахів абсолютно недостатній. Наш уряд вважає за краще витрачати більше грошей на відновлення місць видобутку корисних копалин».  

На завершення своєї статті вчені пропонують рішення, які могли б знизити негативний вплив людини на екосистему планети.   

Серед них - створення нових заповідників, скорочення розміру харчових відходів та впровадження зелених технологій.

 

Світ, 15.11.2017 16:33