Понад 40 чиновників в Південному Судані несуть відповідальність за злочини проти людяності

24 ЛЮТОГО 2018 12:41

Очевидці злочинів, скоєних в ході конфлікту в Південному Судані, розповіли правозахисникам ООН про жахливі звірства, що відбуваються в цій країні: про групові зґвалтування за участю десяти і більше осіб, зґвалтуваннях на очах у рідних і близьких жертви, в тому числі - неповнолітніх.   

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на UN.  

Іноді в таких злочинах змушували брати участь дітей, яких потім вбивали. Мільйони жителів Південного Судану недоїдають, діти не ходять до школи, мільйони - змушені покинути свої будинки.  

Ці та інші факти містяться в доповіді Комісії, створеної Радою з прав людини для розслідування подій в Південному Судані. Результати дослідження представили сьогодні одночасно в Найробі і Женеві.  

Автори доповіді зібрали свідчення про дії понад сорок чиновників, які, на думку експертів, підпадають під визначення військових злочинів і злочинів проти людяності.   

Їх справи можуть бути розглянуті в так званому «гібридному» суді та інших юридичних механізмах, передбачених мирною угодою 2015 року.  

Далеко не всі випадки сексуального насильства проти чоловіків вдалося задокументувати. Дані, які увійшли в доповідь, - це всього лише верхівка айсберга.  

Суд може початися без зволікання, а прокурор може пред'являти звинувачення. Відповідно до умов мирної угоди, в цьому випадку обвинувачені не зможуть займати керівні посади», - повідомила, представляючи доповідь, глава спеціальної Комісії Ясмін Соок. За її словами, це єдиний спосіб зупинити звірства в Південному Судані.  

Виколоті очі, трупи з перерізаним горлом, кастрація - автори дослідження представили моторошні подробиці. У доповіді розповідається про те, що дітей насильно ставлять під рушницю і змушують вбивати.   

За даними членів Комісії, сексуальне насильство, в тому числі проти чоловіків, використовується повсюдно, його рівень досяг «епічних» масштабів.   

Члени Комісії візьмуть участь в інтерактивному діалозі по Південному Судані, який пройде 13 березня в Раді з прав людини в Женеві.  

Нагадаємо, конфлікт в самій молодій державі планети виник незабаром після його створення.  

Південний Судан отримав незалежність від Судану в липні 2011 року, а вже в грудні 2013 протистояння між президентом країни Сальве Кііра і колишнім віце-президентом Рієка Машаро вилилося в міжетнічні зіткнення, які привели до загибелі тисяч людей.  

Сотні тисяч людей залишили свої будинки, рятуючись від насильства.   

У серпні 2015 року президент і лідер опозиції підписали угоду про мир, проте в країні тривають збройні дії.

 

Світ, 24.02.2018 12:41