Посадковий апарат InSight подолав половину шляху до Марса

21 СЕРПНЯ 2018 17:51

Посадковий апарат InSight, відправлений до Марса навесні цього року, подолав половину шляху, повідомляється на сайті Лабораторії реактивного руху NASA. Щоб дістатися до кінцевого пункту призначення, нагір'я Елізіум, йому знадобиться подолати ще 208 мільйонів кілометрів.

Запуск апарату InSight відбувся 5 травня 2018 року. Його головна мета - дослідження внутрішньої структури і геологічної активності Марса. Для цього будуть використовуватися два основні інструменти: сейсмометр SEIS, необхідний для точного вимірювання тектонічної активності Марса, і електромеханічний бур HP3, призначений для визначення температурного профілю ґрунту на глибині до п'яти метрів.

Примітно, що прилади будуть працювати не на самій посадочній платформі, а поруч з нею. Для цього InSight перенесе їх на навколишній ґрунт за допомогою роботизованого маніпулятора довжиною 2,4 метра.

Крім того, деякі прилади встановлені безпосередньо на посадочній платформі. В їх число входять радіо-датчик для визначення параметрів ядра планети, інструмент TWINS для визначення погоди та параметрів навколишнього середовища, дві камери і лазерний далекомір для орбітальних апаратів. Більш докладно про місію InSight можна подивитися на відео.

Прибуття космічного апарату на поверхню Червоної планети заплановано на 26 листопада 2018 року. Спочатку InSight увійде в марсіанську атмосферу і буде гальмувати за допомогою парашута, а потім скине його і здійснить посадку на поверхню за допомогою власних двигунів. Станом на 20 серпня апарат подолав 277 мільйонів кілометрів на шляху до кінцевої мети. Якщо все піде за планом і InSight приземлиться в районі нагір'я Елізіум, як і було задумано спочатку, то його камери отримають перші знімки навколишньої місцевості вже через лічені хвилини після посадки.

Технології, 21.08.2018 17:51