Пост Голови Генеральної Асамблеї ООН займе жінка - в четвертий раз за останні 73 роки

06 ЧЕРВНЯ 2018 15:08

Міністр закордонних справ Еквадору Марія Фернанда Еспіноса Гарсес обрана головою наступної -73-й сесії Генеральної Асамблеї ООН.   

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на UN.  

За всю історію ООН вона буде четвертою жінкою на цій посаді.  

«З цієї причини я хотіла б присвятити ці вибори всім жінкам, які сьогодні беруть участь в політиці, які стикаються з нападками з боку інших політиків і журналістів, сполученими з гендерною дискримінацією та чоловічим шовінізмом», - заявила Марія Фернанда Еспіноса Гарсес.  

Говорячи про свої пріоритети, новий голова Генеральної Асамблеї ООН пообіцяла домагатися виконання Цілей сталого розвитку. Вона заявила про готовність підтримати зусилля Генсека по реформі Організації.  

У цьому році на місце голови 73-й сесії Генеральної Асамблеї ООН претендували два кандидати від Групи Латинської Америки і Карибського басейну: міністр закордонних справ Еквадору Марія Фернанда Еспіноса Гарсес і Постійний представник Гондурасу при ООН Марі Елізабет Флорес Флейк.   

В ході голосування перемогу здобула пані Гарсес з Еквадору. За неї проголосували 128 держав, а за представницю Гондурасу - 62 країни.  

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш привітав Марію Фернанду Еспіноса Гарсес з обранням.  

Він підкреслив, що в останній раз жінка була головою Генеральної Асамблеї ООН більше 10 років тому, тоді цей пост займала Хайя Рашед Аль Халіфа з Бахрейну.  

Глава ООН нагадав, що до цього за всю історію ООН Генеральною Асамблеєю керували ще лише дві жінки: Анжи Елізабет Брукс-Рендольф з Ліберії в 1969-1970 роках і Віджая Лакшмі Пандіт з Індії в 1953- 1954 роках.  

«Чотири жінки за 73 роки і дві за останні півстоліття. Жодна жінка з мого континенту, як Західної, так і Східної Європи, ніколи не займала цей пост. Ми повинні домагатися змін», - підкреслив Генеральний секретар ООН.  

Він заявив, що сьогоднішні вибори відкривають шлях до прискорення прогресу в забезпеченні гендерної рівності як в ООН, так і за її межами.  

 Він побажав успіхів новому Голові, підкресливши, що сьогодні світ стикається з цілим комплексом взаємопов'язаних проблем - зростанням числа конфліктів, посиленням нерівності і серйозними наслідками змін клімату.  

Генеральна Асамблея є єдиним універсальним органом, який несе відповідальність за мир і безпеку, розвиток, ліквідацію бідності і інфекційних захворювань, роззброєння, забезпечення прав людини та захист навколишнього середовища.   

На початку 1946 року в склад Генеральної Асамблеї входила 51 держава, зараз їх - 193.   

73-тя сесія Генеральної Асамблеї відкриється 18 вересня.  

Відповідно до правил процедури, Генеральна Асамблея обирає Голову і двадцять одного заступника не пізніше, ніж за три місяці до початку сесії, яка буде проходити під їх керівництвом.

 

Події, 06.06.2018 15:08