Пожежі в Амазонії: Болівія просить допомоги

24 ВЕРЕСНЯ 2019 19:44

Величезні лісові площі горять в Амазонії, і це - не тільки Бразилія. З липня сусідня Болівія втратила два мільйони гектарів: влада змушена була звернутися з проханням ввести в дію Механізм цивільного захисту Євросоюзу. Програма «Рука допомоги» побувала на місці подій.

Трохи цифр: в поточному році зафіксовано 224 тисяч загорянь в басейні річки Амазонки; полум'я знищило 12 мільйонів гектарів унікального тропічного лісу. Найбільші руйнування торкнулися території Бразилії. Але не тільки. У сусідній Болівії з липня спалені 2 мільйони гектарів лісу.

В країні на боротьбу з пожежами мобілізовані понад 5 тисяч осіб - це і пожежні, і військові, і волонтери, однак їх зусиль виявилося недостатньо. Болівійські влада запросила допомогу по лінії Механізму цивільного захисту ЄС. Він передбачає підтримку країн, що постраждали від техногенних та природних катастроф, повідомляє Euro News.

Перша бригада ЄС - французькі пожежники - прибула на початку вересня в комуну Тера Ермоза в департаменті Санта-Крус, який найбільше постраждав від вогню.

Серед можливих причин лісових пожеж експерти називають давню практику «chaqueo» - йдеться про розчищення лісу під сільгоспугідь. Дерева там вирубуються і спалюються. Іноді загоряння може вийти з під контролю - наприклад, в умовах сильної спеки і вітру. Неконтрольовані пожежі боляче вдаряють по місцевим громадам, знищуючи вже наявні плантації, худобу, житло.

Французькі пожежні визнають: масштаб загорянь величезний. Доставку води в цьому районі налагодити важко, її витрачають економно. Перша група фахівців пройшла по лісі менше кілометра і відразу натрапила на вогнище спалаху.

Роботу пожежників ускладнюють відстані: дорога з лісу до штабу в місті Сан-Ігнасіо займає кілька годин. У штабі розгорнуть координаційного центру Європейської програми цивільного захисту; там постійно чергують 8 фахівців з різних європейських країн.

Європейський союз підтримує Болівію, надаючи фахівців, техніку, обладнання, а також інформацію, що отримується з супутникової системи моніторингу Землі «Коперник».

Вона дозволяє в режимі реального часу визначати місцезнаходження осередків займання, відстежувати рух вогню; з опорою на ці дані фахівці оптимізують стратегію і тактику боротьби з пожежами в регіоні.

Світ, 24.09.2019 19:44