Фото: СБУ

Придушують рух опору у Криму: СБУ оголосила підозри екс-очільникам внутрішніх військ України

Служба безпеки зібрала доказову базу на чотирьох високопосадовців-зрадників з колишнього Кримського територіального командування Внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України. Фігуранти зрадили присягу та перейшли на бік російських загарбників.

Про це повідомила прес-служба СБУ.

Правоохоронці встановили, що наразі зрадники допомагають ворогу проводити масові репресії проти місцевих учасників руху опору. Крім того, ворожі поплічники беруть участь у каральних рейдах на тимчасово захоплених територіях Херсонської та Запорізької областей.

Зокрема, військова контррозвідка СБУ задокументувала злочинну діяльність Олександра Полонського — колишнього заступника начальника управління Кримського територіального командування Внутрішніх військ МВС України по роботі з особовим складом. Зазначається, що він одним з перших підтримав окупацію українського півострова і "присягнув на вірність Росії". За це загарбники призначили його "заступником командира окремої бригади внутрішніх військ РФ по республіці Крим та міста Севастополя".

Ще одним зрадником є Віталій Степанчук — екс-заступник начальника управління розформованого Кримського територіального командування Внутрішніх військ МВС України з тилу.

"Після вступу до лав агресора він став "заступником начальника управління з матеріального та технічного забезпечення росгвардії по Севастополю". На цій "посаді" він організував логістику постачання пального та продуктів харчування для рашистів, які задіяні у каральних заходах у тимчасово окупованій частині півдня України", — встановили правоохоронці.

Наступним зрадником є Віктор Бойко  екс-заступник начальника управління розформованого Кримського територіального командування Внутрішніх військ МВС України з озброєння. Наразі він входить до командного складу так званого "головного управління військ росгвардії по республіці Крим та м. Севастополь". Під його керівництвом окупаційні угруповання РФ проводять так звані масові "зачистки" серед цивільного населення в окупованих районах Запорізької області та лівобережжя Херсонщини.

Крім того, задокументовано злочинну діяльність Сергія Свириденка — колишнього заступника начальника управління розформованого Кримського територіального командування Внутрішніх військ МВС України з громадської безпеки. Після захоплення півострова він залишився у Сімферополі та "записався" до лав агресора. Там його призначили начальником штабу військ росгвардії по місту Севастополю.

"На підставі зібраних доказів всім чотирьом фігурантам повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада). Наразі тривають комплексні заходи для встановлення місць перебування зловмисників для їх притягнення до відповідальності за злочини проти нашої держави", — йдеться у повідомленні.

колаборанти у Криму

Фото: СБУ

Нагадаємо, раніше Служба безпеки України затримала у Дніпрі агента російської розвідки. Зрадник передавав ворогу місця базування штабів Сил оборони. Правоохоронці з'ясували, що для маскування розвідувально-підривної діяльності він використовував свій статус співзасновника місцевої громадської організації, яка займалася волонтерством. Діючи "під прикриттям", російський агент намагався встановити місця базування штабів Сил оборони, які дислокуються на території регіону.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.08.2023 18:25