Протягом 2021 року проставлено 109 695 апостилів у сфері державної реєстрації актів

12 СІЧНЯ 2022 14:23

Україна є державою-учасницею Гаазької Конвенції 1961 року, яка скасовує вимогу дипломатичної або консульської легалізації іноземних офіційних документів. Так, єдиною необхідною для цього формальною процедурою є проставлення апостилю компетентним органом держави, в якій документ складений. Протягом 2021 року Управлінням у сфері державної реєстрації актів цивільного стану та проставлення апостиля Департаменту державної реєстрації було проставлено 109 695 апостилів. Порівнюючи із показниками 2020 року, це на 58,4% більше. Позаминулого року апостиль було проставлено на 69 263 документах про державну реєстрацію актів цивільного стану.

Повідомляє TrueUA, з посиланням на Міністерство юстиції.

«Апостиль – спеціальний штамп на офіційних документах, що засвідчує справжність підпису, роль, у якій виступала особа, що підписала документ, і, у відповідному випадку, автентичність відбитка печатки або штампа, яким скріплений документ. Підтвердження підписів і печаток на офіційних документах апостилем робить їх чинними в усіх країнах-учасницях Гаазької конвенції 1961 року», – пояснює директор Департаменту державної реєстрації Мін’юсту В’ячеслав Хардіков.

За його інформацією, протягом 2021 року Управлінням у сфері державної реєстрації актів цивільного стану та проставлення апостиля Департаменту державної реєстрації було проставлено 109 695 апостилів. Порівнюючи із показниками 2020 року, це на 58,4% більше. Позаминулого року апостиль було проставлено на 69 263 документах про державну реєстрацію актів цивільного стану.

«За кількістю поданих документів для проставлення апостиля серед відділів ДРАЦС у 2021 році лідерами стали м. Київ (59 404), Чернівецька (23 165), Львівська (14 213) та Київська (12 713) області», – зазначає начальниця Управління у сфері державної реєстрації актів цивільного стану та проставлення апостиля Ірина Дубиківська.

Проставлення апостиля Міністерством юстиції України здійснюється за заявою будь-якої особи, яка подає відповідний документ, шляхом її особистого звернення до територіальних органів Мін’юсту, нотаріуса або надіслання заяви про проставлення апостиля поштовим зв’язком до Міністерства юстиції України чи його територіальних органів, крім випадку проставлення апостиля на виписці з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (далі – виписка з Єдиного державного реєстру).

Поштовим зв’язком може бути надіслана заява про проставлення апостиля виключно з-за кордону та для проставлення апостиля на документах про державну реєстрацію актів цивільного стану. У разі, коли заява про проставлення апостиля надійшла до Міністерства юстиції України, така заява направляється територіальному органу для її прийняття.

Виписка з Єдиного державного реєстру для проставлення апостиля передається державним реєстратором юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, яким сформовано таку виписку, до територіальних органів Міністерства юстиції України.

Фото з мережі інтернет.

Також читайте: У «Борисполі» у росіянина виявили радіоактивний годинник

Суспільство, 12.01.2022 14:23