Фото: Верховна Рада України

Рада зробила перший крок до заборони поширювати інформацію про засідання парламенту

Депутати Верховної Ради у першому читанні ухвалили проект закону щодо заборони оперативного поширення інформації про пленарне засідання Верховної Ради під час дії воєнного стану. За проголосували 234 нардепи.

Про це повідомив народний депутат, заступник голови фінкомітету Ярослав Железняк.

Проектом закону пропонується під час дії воєнного стану в Україні заборонити народним депутатам поширювати в будь-який спосіб інформацію про час, місце, перебіг і результати проведення (продовження) пленарного засідання раніше ніж через одну годину після закриття цього засідання або оголошення перерви у пленарному засіданні.

У разі встановлення факту порушення передбачається, що за висновком Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи парламенту ВР без обговорення може ухвалити рішення про позбавлення депутата права брати участь у пленарних засіданнях або триваючому пленарному засіданні на термін до п’яти днів. За ці дні народному депутату не виплачуватиметься заробітна плата та не здійснюються виплати, пов’язані з виконанням депутатських повноважень.

Окрім того, на пропозицію головуючого або народного депутата, підтриманою не менш ніж третиною голосів від конституційного складу Верховної Ради, депутат, який порушив зазначені вимоги, зобов’язаний залишити пленарне засідання. За ці дні такому народному депутату не виплачується заробітна плата та не здійснюються виплати, пов’язані з виконанням депутатських повноважень відповідно до закону.

Сам Железняк з гумором віднісся до такого рішення парламентарів.

"Так і ніхто не пояснив мені, а в чому зміст ініціативи, але на всяк випадок прийняли. Шалена нестримна реформа. Важкі рішення для важких часів... P.S. До другого читання обов’язково подам правку про носіння шапочок з фольги… ну а що, нехай теж на всяк випадок буде", — прокоментував Железняк.

Не в захваті від такої ініціативи і нардеп Гончаренко, який завжди оперативно висвітлював рішення Ради.

"Ну що, закон про поширення інформації з Верховної Ради прийнятий у першому читанні (№9005). Точніше сказати, закон проти Гончаренка і Железняка.  Серед його ініціаторів – великі поборники правди Бойко і Шуфрич. Які не хочуть, щоб інформацію про засідання Ради хтось розголошував. Дуже зручно!", — відреагував Гончаренко.

Нагадаємо, 10 лютого у Верховній Раді зареєстровано було законопроект про покарання народних депутатів за поширення інформації про пленарні засідання раніше, ніж через одну годину після їхнього закриття.

Політика, 23.02.2023 16:13