Радник Мей: Росія вже 5-ть років стежить за Юлією та Сергієм Скрипаль

14 КВІТНЯ 2018 09:56

ГРУ з 2013 року відстежував електронну переписку Юлії Скрипаль, а РФ почала виробляти бойові отруйні речовини в 2000-і роки, стверджують британські спецслужби. За даними британської розвідки, Росія стежила за екс-шпигуном ГРУ Сергієм Скрипалем та його дочкою Юлією не менше п’яти років. Про це повідомляє TrueUA з посиланням на The Guardian та лист радника британського прем’єр-міністра з нацбезпеки Марка Седвілла генсекретарю НАТО Йенсу Столтенбергу.

Оприлюднення такого роду документа - дуже рідкісний випадок для Великобританії, відзначає видання.

У датованому 13 квітня листі, на який посилається також ряд інших ЗМІ, Седвілл повідомляє про свідчення, які вказують на причетність Москви до отруєння Скрипаля та його дочки.

«Тільки Росія має технічні засоби, практичний досвідом і мотив», - пише радник британського прем’єра Терези Мей.

Говорячи про мотив Москви, Седвілл повідомляє про наявність у британської розвідки інформації про те, що Росія почала стежити за Скрипалем з 2013 року - коли фахівці ГРУ стали відстежувати листування Юлії Скрипаль по електронній пошті.

«З великою часткою ймовірності можна стверджувати, що російські спецслужби розглядали як мінімум кількох своїх перебіжчиків як обґрунтовану мету для вбивства», - зазначає Седвілл.

Він також повідомляє, що в 2000-і роки Росія почала реалізацію програми, в рамках якої проводилися випробування дії бойових отруйних речовин і підготовка спецпідрозділів по їх використанню. При цьому серед методів застосування розглядалося нанесення отруйних речовин(ОР) на дверні ручки, стверджує Седвілл.

Посол Росії в Лондоні Олександр Яковенко висловив подив у зв’язку з інформацією про те, що Москва 5 років стежила за Скрипаль.

«Звідки взялися докази того, що Росія проводила стеження? Чому раніше ми не чули ніяких скарг від британських колег?» - здивувався Яковенко.

У березні Мей заявила, що під час нападу було застосовано нервово-паралітичні отруйна речовина нового покоління під назвою «Новачок».

Після цього експерти Організації по забороні хімічної зброї заявили, що зразки крові Скрипаля «підтверджують висновки Сполученого Королівства щодо характеру токсичного хімікату, який використовувався в Солсбері і завдав шкоди здоров’ю трьох осіб».

 

Світ, 14.04.2018 09:56