Фото: Рада національної безпеки та оборони

Реєстр олігархів: Данілов розповів, скільки людей може потрапити у список

В Україні наразі не працює реєстр олігархів, закон щодо якого ухвалили ще восени 2021 року. Поки що список є пустим і невідомо, коли до нього почнуть вносити чиїсь прізвища.

Про це розповів секретар РНБО Олексій Данілов в інтервʼю "Українській правді".

За його словами зараз реєстр олігархів пустий, оскільки непросто визначити, хто із бізнесменів є олігархом, а хто — ні. Та попри це, у цьому списку точно буде декілька десятків прізвищ.

"Річ у тому, що внесення тих чи тих осіб в реєстр олігархів відповідальна річ. Вони мають відповідати тим критеріям, які прописані в законі. І так сталося, що у нас на слуху саме два-три-чотири-пʼять прізвищ. А насправді все набагато було складніше", — пояснив Данілов.

Додамо, раніше Данілов говорив про 86 імен, які можуть потрапити до реєстру олігархів.

"Він зменшився. Але ми перебуваємо в стані війни. Сьогодні дуже складно розуміти, що сталося з тими чи тими активами, які перебувають на окупованих територіях", — відповів на запитання секретар Ради національної безпеки та оборони тепер.

Закон про олігархів

У вересні 2021 року Володимир Зеленський ухвалив закон про олігархів.

Відповідно до нього, олігархом вважатимуть особу, що відповідає трьом з чотирьох наступних критеріїв:

  • бере участь у політичному житті (під цю ознаку підпадає вся політична верхівка держави - від депутатів Ради до президента, від губернаторів до членів уряду, а також особи, які фінансують діяльність політичних партій або проведення акцій з політичними вимогами);

  • має значний вплив на ЗМІ (йдеться про власників та співвласників друкованих та інтернет-ЗМІ, інформагентств, радіостанцій та телеканалів);

  • є власником компанії, що є суб'єктом природної монополії або має монопольне становище на загальнодержавному товарному ринку;

  • володіє активами, підтверджена вартість яких - щонайменше мільйон прожиткових мінімумів (приблизно 83 млн доларів).

Осіб, що відповідають "олігархічним" критеріям, внесуть до спеціального реєстру — відповідати за це буде Рада національної безпеки та оборони.

Особа, що потрапила до реєстру олігархів, відповідно до закону, не зможе:

  • фінансувати політичні партії, агітацію, мітинги і демонстрації з політичними вимогами;

  • брати участь у великій приватизації.

Крім того, олігархів зобов'яжуть щороку розміщувати у вільному доступі велику декларацію про свій майновий стан.

Додамо, раніше у Мінʼюсті повідомляли, що вступ України в Європейський Союз може виявитися під загрозою через відсутність висновку Венеційської комісії перед імплементацією закону про олігархів. Це умова, яку європейські колеги поставили для перемовин щодо вступу України до Європейського Союз.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 11.08.2023 10:10