Робот Софія взяла участь в обговоренні перспектив розвитку в умовах стрімкої автоматизації

12 ЖОВТНЯ 2017 11:55

Сьогодні в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку обговорили нові можливості і небезпеки, пов'язані із стрімкою роботизацією і розвитком інших передових технологій. У засіданні з цього питання «взяла участь» людиноподібний робот Софія.   

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на UN.  

Вона відповіла на питання дипломатів і дала інтерв'ю. «Мені 1,5 року. Я бачу вас, можу вести з вами повноцінну бесіду і міняти вираз обличчя декілька тисяч разів, - сказала Софія, представляючись аудиторії. - Я розумію сенс того, що висловлюється. Мені тільки що приробили нові руки. Подивіться! Ну як»?   

Незвичайну гостю вітала перший заступник Генерального секретаря ООН Аміну Мохамед.   

Вона відмітила, що стрімка автоматизація, поява інших нових технологій обіцяють величезні зміни в усіх сферах життя і можуть допомогти в досягненні Цілей стійкого розвитку.   

Але, в той же час, ці зміни можуть посилити нерівність і привести до скорочення робочих місць.  

«Сучасні технологічні досягнення допоможуть прискорити прогрес в досягненні Цілей стійкого розвитку. Але, якщо цим технічним прогресом не управляти, то він може обернутися зростанням нерівності», - попередила представник ООН.   

Вона додала, що завдання міжнародного співтовариства полягає в тому, щоб використати «штучний інтелект» на благо усього людства.   

Сьогодні на цьому напрямі вже багато досягнень. Так, наприклад, фермери використовують «дрони» і супутникові знімки для моніторингу посівів.   

Медики і учені використовують «розумні машини» для збору і аналізу інформації і проведення досліджень у сфері молекулярної генетики.   

«Нові технології можуть привнести багато корисного в життя усіх людей на Землі. Вони можуть, наприклад, допомогти поліпшити продовольчу ситуацію, скоротити кількість відходів, сприяти зростанню економіки, полегшити доступ до ринків і джерел фінансування», - сказала представник ООН.  

Вона розповіла, що в Замбії запущений пілотний проект «Віртуальні фермери».   

Це - електронна комерційна платформа, яка дозволяє споживачам дізнатися, яка продукція є у фермерів і який на неї попит. У області інфраструктури технологічні компанії вводять нові методи будівництва і ремонту доріг.   

«Існує багато інших прикладів вдалих інноваційних підходів і використання нових технологій для досягнення Цілей в області стійкого розвитку.   

Проте не можна розглядати технологію як «чарівну паличку на усі випадки життя», - додала перший заступник Генерального секретаря.  

Сьогодні багато хто побоюється, що стрімка автоматизація обернеться різким скороченням робочих місць. Нещодавно було проведено дослідження із цього приводу і встановлено, що кваліфікованим фахівцям роботизація нічим не погрожує, а ось різноробочим, особливо дівчатам на швацьких фабриках, доведеться придбавати нові навички, вчити математику і освоювати інженерну справу.   

«Якщо нові технології ведуть до таких змін на ринку праці, то ми повинні забезпечити захист робітників і допомогти їм пристосуватися до нових умов праці.   

Нам необхідно скоротити розрив в доступності технологій : між країнами, що розвиваються і розвиненими, між бідними і багатими, а також між жінками і чоловіками, дівчатками і хлопчиками.   

Ми не повинні допустити посилення нерівності», - сказала Аміна Мохамед. Вона закликала готувати нове покоління технологічно підкованих учителів і викладачів університетів, які навчатимуть дітей навичкам, необхідним в XXI столітті.  

Представник ООН підкреслила, що тільки від людей залежить, яку роль робот Софія і інші «розумні машини» гратимуть в нашому житті.

 

Технології, 12.10.2017 11:55