Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Росія втратила одного з найбільших покупців вугілля в Азії, — The Moscow Times

Тайванська компанія Taiwan Cement Corporation, яка є одним із найбільших імпортерів вугілля в країні, оголосила про повне припинення співпраці з Росією. Раніше росіяни втрачали покупців у Туреччині, Китаї та Індії.

Як повідомляє The Moscow Times, вугільна промисловість РФ, яка є відрізаною санкціями від ринків західних країн, отримала новий удар.  

Так, тайванська компанія, яка купувала паливо у Москви для своєї електростанції "Хопінг", ухвалила рішення відмовитися від нових контрактів з вересня 2024 року. Відомо, що остання партія вугілля з РФ до Тайваню прибуде у жовтні.

"Тайвань, що не приєднався до санкцій, увійшов до п'ятірки найбільших імпортерів російського вугілля, закупивши з весни 2023 року по весну 2024-го понад 10 мільйонів тонн. Таким чином він забезпечив РФ майже п'яту частину всього імпорту вугілля", — наголошує видання.

Так, згідно з оцінками CREA, від початку повномасштабної російсько-української війни Тайвань витратив 3,5 мільярда доларів на закупівлю російського вугілля. На цю частку припало близько п'яти відсотків всього вугільного експорту з РФ. Водночас у 2024 році постачання збільшилося на 30%, якщо порівнювати з торішніми показниками.

Видання зауважує, що втрата великого тайванського клієнта передбачає нові проблеми для російських вугільних компаній, які за підсумками січня-липня вже втратили майже 12% експорту. Очільник міністерства енергетики держави-агресора Сергій Цивілєв наголошував, що головний покупець російського вугілля, яким є Китай, знизив імпорт на вісім відсотків, і перспектив щодо його зростання немає.

"За підсумками першого півріччя вугільна промисловість — із найбільших сировинних галузей, що включає понад 30 мономіст та 650 тисяч зайнятих (з урахуванням суміжних підприємств), — стала збитковою", — зазначає The Moscow Times. 

Понад половина вугільних компаній РФ стали збитковими, а сукупні втрати зросли у понад три рази. Водночас дохід прибуткових компаній скоротився на 72%. Видання зауважує, що російська вугільна галузь перебуває у стані касового розриву, коли платежі, що надходять, менші, ніж відтоки з рахунків.

Нагадаємо, декілька днів тому єврокомісарка з енергетики Кадрі Сімсон заявила, що Європейський Союз повністю готовий до припинення транзиту російського газу через Україну. Залежність блоку від газу країни-агресорки значно скоротилася.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 20.09.2024 11:15