Кадрі Сімсон. Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Євросоюз повністю готовий до припинення транзиту газу РФ через Україну, — єврокомісарка

Європейський Союз повністю готовий до припинення транзиту російського газу через Україну. Залежність блоку від газу країни-агресорки значно скоротилася.

Про це заявила єврокомісарка з енергетики Кадрі Сімсон. 

"Ми раніше імпортували 150 мільярдів кубометрів газу з Росії щороку, а зараз цей обсяг менший ніж 50 мільярдів", — заявила посадовиця.

Відтак, залежність ЄС від російського газу скоротилася з 45% у 2021 році до 15% у 2023 році. Крім того, в ЄС скоротили попит на газ у період із серпня 2022 року по травень 2024 року на 138 мільярдів кубометрів.

"Ми більше не знаходимося під владою трубопроводів Путіна, і ми продовжуємо підтримувати наших українських партнерів у міру наближення зими", — сказала Сімсон.

Вона також додала, що ЄС готовий до закінчення дії газової транзитної угоди між Україною і Росією цього року.

"В якості першого кроку ми разом з державами-членами готуємося до припинення дії угоди про транзит газу через Україну. Ми робимо це вже кілька місяців. Ми розпочали підготовку два роки тому. ЄС готовий жити без російського газу, що надходить українським транзитним маршрутом", — зауважила єврокомісарка.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський заявляв, що Україна не планує продовжувати договори щодо транзиту газу з країною-агресоркою.

Також раніше аналітики Bloomberg повідомили, що Україна та Росія планують продовжувати постачання трубопровідного газу до Європи, попри те, що поблизу основного транскордонного транзитного пункту "Суджа" продовжуються бойові дії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 11.09.2024 19:30