Колаж TrueUA

Сезон "бавовни" у розпалі. Де у росіян найбільше вибухало цього тижня?

10 БЕРЕЗНЯ 2024 20:00

Тиждень, що минає, був не менш вибуховим для росіян, ніж попередні — "бавовна" на території країни-агресорки й окупованих нею українських землях квітнула із новою силою. Звичайно, не обійшлося без допомоги партизанів.

Про те, де траплялися феєрверки у рашистів, — у тижневому огляді (04.03.2024 — 10.03.2024) від TrueUA.

Самарська область — вибух на залізниці

Неспокійно росіянам було вже з понеділка, 4 березня. Саме тоді у Самарській області прогримів вибух на залізниці, що призвело до пошкодження мосту. Пропагандисти одразу заволали про "невідомих, які намагалися підірвати опору мосту через річку Чапаєвка на перегоні Зірка-Чапаєвськ".

Як наслідок — пошкодження отримали металоконструкції мосту та огородження, бетонна опора, за даними росЗМІ, не постраждала. Та через "незаконне втручання" в роботу залізниці було затримано одразу п'ять потягів.

пошкоджений залізничний міст у Самарській області РФ

Пошкоджений залізничний міст у Самарській області РФ. Фото: росЗМІ

Цікаво, що у ніч на 4 березня російські окупанти знову перекривали Кримський міст, але деталей не повідомлялося.

Бєлгородська область — атака БпЛА

Сусідній з Україною регіон, мабуть, є рекордсменом за кількістю "прильотів". Гучно у цьому регіоні переважно вночі — так сталося й 5 березня.

Як горланили російські пропагандисти, причиною неспокійної ночі стали дрони, які атакували Губкінську нафтобазу. Після цього, як належить, на об'єкті розпочалася пожежа. Губернатор Бєлгородської області В'ячеслав Гладков ознаменував цю у прямому сенсі яскраву подію як "надзвичайну", але встиг "заспокоїти" нажаханих місцевих мешканців — "постраждалих немає".

Тува — "пекло" на ТЕЦ

"Все по плану" було й у ніч на 6 березня у російській Туві. Там, на Шагонарській теплоелектроцентралі, стався такої сили вибух, що дим охопив увесь населений пункт, а місцеві залишилися без опалення. Повідомлялося про 18 постраждалих, з яких шестеро перебували у важкому стані, а ще дев'ятеро — у середньому.

Причину вибуху не повідомляють, однак кримінальну справу порушили за статтею про "недбалість, що спричинила необережність заподіяння тяжкої шкоди здоров'ю".

Вологодська область — вибух на металургійному комбінаті

Не оминула бавовна й Череповці Вологодської області. 7 березня на металургійному комбінаті "Северсталь" стався вибух, який, за версією росіян, спричинив безпілотник. Прес-служба "Северстали" повідомила, що на доменному виробництві Череповецького металургійного комбінату "трапився технологічний інцидент", унаслідок якого ніхто не постраждав, а один з агрегатів "виведено в запланований раніше ремонт". Про те, що підприємство атакував дрон, у компанії не повідомили.

Ось тільки наслідки "потрапляння безпілотного літального апарату невстановленої приналежності" росіяни намагалися приховати. Так, місцевий Telegram-канал "ГородЧе" опублікував відео з камери спостереження на території "Северстали", яка зняла момент вибуху після падіння дрона. Згодом автори каналу написали, що на вимогу російської прокуратури ролик довелося видалити. Проте він уже розійшовся мережею.

Зазначимо, що компанія "Северсталь" перебуває під санкціями України, США, Великої Британії, Канади, Австралії, Нової Зеландії.

Казань — пожежа у танковому училищі

Не обійшлося без тривожних годин цього тижня й у республіці Татарстан. Вранці 7 березня у Казані спалахнула пожежа у вищому танковому командному училищі. У Центральному військовому окрузі РФ одразу відзвітували: пожежа сталася через несправність електропроводки. 

Казанське вище танкове командне училище розташоване на південній околиці Казані на Оренбурзькому тракті, буд. 6. У закладі протягом року навчаються близько 700 росіян, які згодом стають командирами танкових підрозділів зс РФ. Випускником училища свого часу став начальник Генштабу російської армії Валерій Герасимов. Під час війни в Україні на полігонах цього закладу побачили танк "Армата", який росіяни готують до війни в Україні.

Курськ і Таганрог — атака дронів

Якщо Курськ звик регулярно приймати безпілотних "гостей" на своїй території, то останній потужний приліт по Таганрогу Ростовської області стався влітку 2023-го. Але цього тижня "бавовна" сповна спіткала цих два російських регіони. 9 березня, як вже водиться у росіян — вночі, вибухи лунали одразу у двох містах.

У Курську одразу оголосили ракетну небезпеку, а згодом мешканці нажахалися вибухом. Хоч губернатор Роман Старовойт й відзвітував й про роботу "певео", та мешканці, здається, йому не повірили, адже заявляли про потужні "хлопки". За даними місцевої влади, нібито уламки дрона "впали на дах поліклініки".

А ось у Таганрозі нарахували одразу близько 20 "хлопків" протягом 30-40 хвилин, виднівся й спалах над аеродромом. Вже традиційно в атаці росіяни звинуватили Збройні сили України й поспіхом заявили, що дрони залітали на місто з Азовського моря.

"За попередньою інформацією, безпілотники ЗСУ, зокрема, спробували атакувати територію авіаційного підприємства, яке входить до складу науково-технічного комплексу імені Берієва", — писали російські пропагандисти. 

Російські військові блогери істерикували, що метою масованої атаки БпЛА в Таганрозі був авіаційний завод Берієва, який виробляє літаки-амфібії Бе-200. Крім того, в цехах заводу зараз ремонтують літак ДРЛО А-50 ВКС Росії, який раніше постраждав від атаки дронів.

До слова, міноборони Росії нарахувало, що тієї ночі над російськими регіонами аж ніяк не "дірява" ППО "перехопила та знищила 47 дронів".

Тюменська область — вибух на газопроводі

Завершується вибухово тиждень в Ханти-Мансійському автономному окрузі Тюменської області. Цієї ночі, 10 березня, на Бобровському лінійному виробничому управлінні магістральних газопроводів спалахнула сильна пожежа, яку супроводжували вибухи. Першими бити на сполох почали, традиційно, місцеві мешканці, за словами яких заграву та стовп диму нібито було видно "за декілька кілометрів".

Telegram-каналами миттєво розлетілися відео потужної пожежі, тоді як представники влади регіону про інцидент мовчали. Згодом прес-служба МНС Росії видала інформацію, що під час вибуху на території біля селища Лихма ніхто не постраждав, а в екстрених службах регіону взагалі заявили, що ділянка "була безлюдна".

Додамо, що це не перший вибух газопроводу в Ханти-Мансійську. У травні минулого року на території Бобровського управління магістральних газопроводів в Ханти-Мансійському автономному окрузі теж спалахнула сильна пожежа. Тоді в результаті інциденту загинула одна людина загинула, ще п'ятеро отримали опіки.

Санкт-Петербург — пожежа поблизу аеропорту

У російському Санкт-Петербурзі добре знають, коли дуже "пече". Якщо минулого тижня там спалахнув криголам "Єрмак", що підлягав утилізації, то сьогодні горить й палає у районі аеропорту. 

Російські пабліки повідомляли, що загоряння сталося у ангарі на тисячу квадратних метрів. Відомо нібито й про постраждалих.

Бердянськ — ліквідація колаборантки

Потерпали рашисти від "бавовни" й на окупованих територіях. 6 березня внаслідок "прильоту" по Бердянську Запорізької області на "концерт Кобзона" відправилася колаборантка Світлана Самойленко. Саме вона, як повідомляло Головне управління розвідки Міністерства оборони України, після поневолення міста 2022 року добровільно пішла на співпрацю з ворогом й отримала місце у російській окупаційній адміністрації. Вона організовувала "вибори Путіна" на окупованій території Запорізької області, а за "вірну" службу рашистам отримала від так званого воєнного коменданта Бердянська, полковника збройних сил Росії Бардіна посаду "заступниці мера з питань економіки, агросектору та фінансів".

За інформацією українських розвідників, у межах підготовки до псевдовиборів Путіна Світлана Самойленко прагнула вислужитися перед московитами: залякувала та тероризувала бердянців, примушуючи їх брати участь у незаконному фейковому голосуванні. До речі, чоловік і повнолітній син жінки теж служать російським окупантам.

Маріуполь — підрив складу окупантів

Неспокійно росіянам цього тижня було й в окупованому Маріуполі. 7 березня там була такої сили "бавовна", що склад з боєприпасами ворога злетів у повітря.

Голова Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров повідомляв, що вночі 6 березня було зафіксовано приліт по окупантах й у Токмаку неподалік району Ковальсько-штампувального заводу, який окупанти перетворили на свою військову базу. Проте подробиці "бавовни" Федоров не розповів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Статті, 10.03.2024 20:00