Фото: mil.in.ua

Скільки "шахедів" планує виробляти Росія на заводі в Татарстані: дані The Wall Street Journal

Щорічно російський завод в "Алабузі" планує виробляти 6 тисяч ударних безпілотників типу "Шахед". У квітні цього року відбулось випередження виробничого графіка, що вилилось у підсумку в 4,5 тисячі дронів.

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

За даними видання, виробництво "шахедів" розташоване в кількох ангарах в особливій російській економічній зоні "Алабуга". Російські бізнесмени, як зазначає WSJ, уклали угоду про будівництво цього заводу ще наприкінці 2022 року, коли вони прибули до Ірану з пропозицією у вигляді 1,7 мільярда доларів, що частково були сплачені злитками золота.

Відповідно до контракту, завод в "Алабузі" повинен випускати 6 тисяч безпілотників на рік. Окрім цього з виробництва не знімається виготовлення розвідувальних дронів. Вже у квітні підприємству вдалось випередити графік та зняти з конвеєра 4,5 тисячі обіцяних безпілотників.

Згідно з даними розвідки, російські військові вже проходять навчання з керування безпілотниками в Сирії. Там залучили до цього процесу інструкторів з Революційної гвардії й угрупованням "Хезболла", яке підтримується Іраном.

В "Алабузі" виготовляють й "Альбатроси"

В економічній зоні "Алабуга" також виготовляються розвідувальні безпілотники М3 "Альбатрос". Як зазначає WSJ, завдяки цим дронам Росія змогла отримати детальну фоторозвідку позицій української армії та пересувань на лінії фронту. За словами виробника, безпілотники допомогли відбити спробу вторгнення в Бєлгородську область.

Росіяни також виробляють власні боєголовки, щоб чекати на постачання з  Ірану. Це прискорює виробництво боєздатної зброї.

"Перехід Москви на безпілотники відбувається завдяки використанню тіньових логістичних мереж Тегерана на додаток до іранських військових технологій", — йдеться у публікації видання.

Нагадаємо, гендиректор "Укроборонпрому" Герман Сметанін заявив, що Україна цьогоріч наздогнала Росію за виробництвом ударних дронів-камікадзе, які аналогічні іранським "шахедам".

 Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.05.2024 11:53