Фото: СБУ

Співпрацює з ФСБ і Кадировим: Табачнику повідомили про нові підозри

Колишній міністр освіти та науки Дмитро Табачник співпрацює із Федеральною службою безпеки Росії та соратником Кадирова. Служба безпеки України повідомила екс-чиновнику про підозри за ще двома статтями Кримінального кодексу.

Про це йдеться на сайті відомства.

Правоохоронці встановили, що він перебуває на прямому "зв’язку" з кадровим співробітником дев'ятого управління Департаменту оперативної інформації п'ятої служби ФСБ Олегом Козловим. Після початку повномасштабного вторгнення зрадник координував з представником російської спецслужби свою підривну діяльність проти України.

За даними слідства, Табачник брав активну участь в організації псевдореферендумів в окупованих районах Херсонської та Запорізької областей. Разом з цим, він виконував завдання Москви щодо "переформатування" освітньої та медичної галузей під потреби країни-агресора. Саме за його координації більшість навчальних закладів і лікарень регіону були переобладнані під казарми окупаційних угруповань РФ. Зазначається, що ці "заходи" зрадник проводив спільно з гауляйтерами Сальдо і Балицьким. 

Відомо, що для надання Табачнику "статусу", восени минулого року його призначили "радником керівника" окупаційної адміністрації в тимчасово захопленій частині Запорізької області. Також фігуранта включили до місцевого осередку кремлівської партії "Єдина Росія".

Крім того, правоохоронці встановили факти розграбування майна жителів Мелітополя Яном Табачником. Спільно з Мурадом Саідовим, так званим "смотрящим" від Кадирова за регіоном, у квітні 2022 року вони організували вивезення до Криму сільгосптехніки зі складів місцевого агрохолдингу.

Так, Табачнику, окрім держзради, додатково повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 111-2 (пособництво державі-агресору);
  • ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни).

Нагадаємо, в Україні повідомили про підозру колишнім народним депутатам "Партії регіонів" — Олегу Царьову, Дмитру Святашу та Ігорю Маркову. Відносно них СБУ зібрала нові докази вини, які дають підстави обвинувачувати нардепів у державній зраді.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Політика, 12.05.2023 13:26