Фото: ВВС

ФБР виявило російську шпигунську програму, яка 20 років викрадала секретні документи країн НАТО

Федеральне бюро розслідувань США виявило та знешкодило пакет шкідливих програм під назвою Snake, що використовується у ФСБ Російської Федерації. Це програмне забезпечення спецслужби РФ використовували для крадіжки секретів США та країн НАТО упродовж понад 20 років.

Про це повідомляє Міністерство юстиції США.

Про завершення санкціонованої судом операції під кодовою назвою Medusa, спрямованої на зрив глобальної однорангової мережі комп’ютерів, заявили в ФБР 9 травня. 

"Протягом майже 20 років цей підрозділ, який у судових документах називають Turla, використовував версії шкідливого програмного забезпечення Snake для викрадення конфіденційних документів із сотень комп’ютерних систем щонайменше в 50 країнах, які належали до НАТО", — заявляють у США.

Росія отримувала дані також про членів урядів країн НАТО, журналістів та інших осіб, які становлять інтерес. В уряді повідомляють, що за цією справою стоїть підрозділ Центру 16 Федеральної служби безпеки Російської Федерації:

"Операція Medusa вимкнула зловмисне програмне забезпечення Turla Snake на скомпрометованих комп’ютерах за допомогою створеного ФБР інструменту під назвою Perseus. Він видавав команди, які змушували ПЗ Snake перезаписувати власні важливі компоненти".

Нагадаємо, в Україні, Європі та США заблокували мережу із дев'яти сервісів обміну віртуальними активами. Сервіси надавали можливість кіберзлочинцям легалізувати активи, здобуті як "викупи" від атак вірусами-шифрувальниками. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

 

Світ, 10.05.2023 11:38