Сплячі ракові клітини мишей розбудили тютюновим димом

29 ВЕРЕСНЯ 2018 15:30

Американські вчені з'ясували, за яких умов сплячі ракові клітини прокидаються, починають активно ділитися і метастазувати. Дослідники в експериментах з мишами простежили шлях, який призводить від зародження запалення до пробудження ракових клітин і з'ясували, що найважливішу роль в цьому процесі відіграють нейтрофіли і продукти їх розпаду. Для того, щоб викликати запалення у мишей, вчені використовували ліпополісахарид і тютюновий дим, йдеться в статті, опублікованій в Science.

Терапія раку після утворення метастазів найчастіше менш ефективна, ніж його лікування на більш ранніх стадіях. Так звані розсіяні ракові клітини, з яких згодом розвиваються метастази, можуть з'явитися в організмі за багато років до перших зовнішніх ознак раку. Весь цей час вони перебувають в стані сплячки, в якому вони нерухомі і не діляться. Більш того, вони непомітні для імунної системи, яка зазвичай допомагає вичищати злоякісні клітини і по можливості контролювати зростання пухлини, якщо захисний механізм з якихось причин не спрацював. Вважається, що ці ж сплячі клітини відповідальні за рецидиви раніше вилікуваних пухлин. При цьому причини, що провокують перехід клітин з одного стану в інший, поки недостатньо вивчені, але вважається, що це може бути пов'язано із запальними процесами.

Жан Альбренге (Jean Albrengues) і його колеги з лабораторії Колд Спрінг Харбор з'ясували, що запалення дійсно може розбудити ракові клітини, причому запускає цей процес один з типів клітин нашої імунної системи - нейтрофіли. Вони беруть активну участь у запальній відповіді на пошкодження організму і здатні захоплювати і перетравлювати чужорідних йому мікробів. Крім того, нейтрофіли можуть виділяти в міжклітинний простір токсичні речовини, що знаходяться зазвичай у них в спеціальних гранулах, або ж діяти як камікадзе - гинучи, клітини формують зі своїх залишків пастки для мікробів.

Щоб перевірити вплив запалення на сплячі ракові клітини, дослідники поставили експеримент на мишах. Десяти особинам вкололи клітини спеціальних ракових ліній, здатних до світіння. Завдяки цьому по збільшенню флуоресцентної активності можна було судити про приріст кількості клітин без операційного втручання.

Запалення і, відповідно, активацію нейтрофілів пробували викликати двома способами: закопуючи мишам в ніс липополисахарид, що входить зазвичай до складу бактеріальної клітинної стінки, і піддаючи тварин впливу тютюнового диму. У першому випадку виявилося, що пари-трійки закопувань липополисахарида цілком достатньо для активації нейтрофілів і пробудження сплячих ракових клітин: середня інтенсивність світіння виросла за місяць спостережень більше ніж у тисячу разів. Тютюновий дим викликав аналогічний ефект: у мишей, які жили в прокурених приміщеннях, ракові клітини прокидалися і починали активно ділитися. У контрольній групі з десяти мишей (отримували в ніс нешкідливий сольовий розчин або жили в приміщеннях без тютюнового диму) після закінчення експерименту були виявлені тільки сплячі ракові клітини.

Таким чином дослідники детально вивчили весь ланцюг подій від запалення до пробудження ракових клітин. Автори вважають, що в майбутньому, стежачи за основними ланками цього ланцюга можна буде оперативно відстежувати новоутворення і рецидиви, і, можливо, використовувати їх як мішені для лікування. Зокрема, вчені знайшли антитіла, що блокують зв'язок з раковою клітиною і, відповідно, зупиняють її активацію. Автори статті вважають, що подібну стратегію можна буде взяти на озброєння не тільки в боротьбі з раком, але і при інших захворюваннях, пов'язаних з нейтрофільними пастками.

Суспільство, 29.09.2018 15:30