Фото: Вікіпедія

США таємно відправили Україні ракети ATACMS: ЗМІ назвали головну мету Вашингтона

Сполучені Штати Америки таємно відправили Україні невелику кількість ракет ATACMS. Це дало змогу Силам оборони уразити важливі військові об'єкти російських окупантів.

Про це повідомляє Wall Street Journal з посиланням на джерела, знайомих з цим питанням.

"Невелика кількість ракет ATACMS була таємно відправлена в Україну останніми днями. Вони посилять здатність Києва завдавати дальніх ударів по російських силах під час важливого етапу контрнаступу", — йдеться у повідомленні.

Згодом таємну передачу ракет підтвердила також CNN. Утаємниченість джерела пояснюють бажанням зробити росіянам неприємний сюрприз.

"Неясно, коли були надані американські ракети. Але останніми тижнями США вирішили надіслати їх тихо, оскільки хотіли заскочити росіян зненацька, особливо після місяців публічних суперечок щодо того, чи погодиться президент Джо Байден надіслати зброю", — цитує співрозмовника CNN.

Він наголосив, що росіяни знають про радіус дії ракет, і США були стурбовані тим, що вони перенесуть обладнання та зброю за межі досяжності, перш ніж ракети зможуть бути використані.

Американські журналісти нагадують, що у минулому США вже надсилали таємно певні види озброєнь. У серпні 2022 року Пентагон визнав, що відправив в Україну протирадіолокаційні ракети HARM без публічного попередження.

Проте зазвичай США оголошують про значні пакети зброї для України, в тому числі анонсували постачання систем ППО Patriot і касетних боєприпасів. Цього ж разу міністр оборони США Ллойд Остін раз за разом відповідав на численні запитання про нові озброєння для України, що "немає про що оголосити". За словами джерел видання, це був навмисний вибір слів.

У Пентагоні заявили, що всі питання щодо ATACMS переадресовують Збройним силам України.

Раніше повідомлялось, що українські військові вдарили ракетами ATACMS по російських військах. Це стало першим випадком, коли надана США зброя була використана під час війни в Україні.

Нагадаємо, президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден ще у вересні дав згоду на відправку ракет дальнього радіуса дії ATACMS в Україну. Рішення було ухвалено до візиту до США українського лідера Володимира Зеленського, який відбувся 19 вересня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.10.2023 20:58