Фото ілюстративне. Джерело: Рixabay

США відправляють в Україну кіберфахівців

Сполучені Штати Америки збільшать присутність своїх кіберспеціалістів за кордоном, щоби допомогти іноземним урядам боротися з хакерами.

Про це повідомив американський військовий чиновник Вільям Хартман на конференції з кібербезпеки RSA в Сан-Франциско, пише Reuters.

За останні три роки Національна кібернетична місія США (CNMF) провела 47 таких оборонних операцій у 20 країнах на запрошення їхніх урядів. Він зауважив, що попит на таку допомогу тільки зростає, і для кожної країни принцип роботи відрізняється.

Хартман додав, що деякі з найбільших відомих злочинних угруповань програм-вимагачів націлилися на кілька країн, зокрема й Сполучені Штати. За словами військового чиновника, CNMF також направив 43 фахівців в Україну — Росія систематично здійснює кібернапади на державні сайти під час війни.

"Це групи захисту, які ми надсилаємо, і (вони) полюють на спільних супротивників, знаходять інструменти та можливості", — сказав Хартман й додав, що CNMF тісно співпрацює з головним кіберорганом США — Агентством з кібербезпеки та безпеки інфраструктури (CISA). 

Хакерські атаки РФ на Україну

Країна-агресор почала кібервійну ще задовго до повномасштабного вторгнення в Україну — вона триває ще з 2014 року і навіть довше. Російські кібертерористи почали атакувати у 2015 році українські енергетичні компанії, спричинивши масштабні відключення світла. Цілями російських кіберзлочинців за всі останні роки (особливо з початку 2022 року) ставали українські підприємства, ресурси уряду, видання, телевізійний ефір, інтернет-провайдери, обленерго по всій Україні, військові адміністрації, окремі особи та навіть камери в багатоповерхових будинках.

Нагадаємо, у лютому повідомлялося, що зловмисники, яких підтримує російський уряд, 2022 року збільшили кількість спроб злому на 250% у порівнянні з 2020 роком. Найчастіше під хакерські атаки потрапляли Міністерство оборони України, Міністерство закордонних справ та Національне агентство з питань державної служби.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 27.04.2023 02:20