Статеве виховання знизило попит на платні секс-послуги

03 ЖОВТНЯ 2018 19:06

Вчені проаналізували дані про попит на проституцію серед понад п'ять тисяч британських чоловіків і виявили фактори, які найсильніше пов'язані з користуванням проституцією. У статті, опублікованій в The Scottish Journal of Political Economy, йдеться, що попит на секс-послуги вище серед чоловіків середнього класу і релігійних чоловіків, а нижче - серед тих, у кого в школі були уроки статевого виховання.

У багатьох країнах проституція обмежена або заборонена через безліч небажаних і небезпечних наслідків, які вона спричиняє. Серед них, зокрема, поширення захворювань, що передаються статевим шляхом. На сьогоднішній день проституція повністю вирішена в восьми країнах Європи, проте поширена вона практично в кожній країні, в тому числі і в Україні. У Великобританії така діяльність також легальна, але з низкою обмежень: наприклад, кримінально карний контакт з людиною, який надає послуги сексуального характеру з примусу (навіть в тому випадку, якщо клієнтові про це невідомо).

Марілена Локателли (Marilena Locatelli) з Туринського університету і Стейнар Стрем (Steinar Strøm) з Університету Осло вирішили вивчити можливі фактори, які підвищують попит на послуги повій. Зокрема, авторів цікавило, як на попит на платні секс-послуги впливають шкільні уроки статевого виховання, на яких розповідають про небезпечні наслідки незахищеного сексу з неперевіреними партнером.

Для цього вчені проаналізували дані, зібрані за два періоди: з 1999 по 2001 рік і з 2010 по 2012. В опитуваннях взяли участь 5033 британських чоловіків у віці від 20 до 74 років: вони надали інформацію про свою роботу, доході, місце проживання, наявності сім'ї (партнера і дітей), релігійності, батьків, шкідливі звички, а також деякі подробиці свого сексуального життя (мастурбації, небезпечному сексі, секс без любові, сексуальному контакті за кордоном та інше). Кожен доброволець надав інформацію про те, чи користувався він коли-небудь платними секс-послугами (в цьому дослідженні розглядалася лише гетеросексуальная зв'язок) і як часто. Крім того, в учасників запитували, чи проводилися в їхній школі уроки зі статевого виховання.

Після обробки даних вчені з'ясували, що найчастіше платними секс-послугами користуються жителі Лондона, релігійні чоловіки, чоловіки, які споживають наркотики і часто подорожують. Крім того, великим попитом на проституцію відзначилися чоловіки середнього класу.

Зворотну кореляцію вчені простежили між попитом на проституцію і статевим вихованням в школі. Виявилося, що серед чоловіків, які хоча б раз платили за секс, статеве виховання в школі проходили 49 відсотків, а серед тих, хто ніколи не користувався платними секс-послугами, ця частка дорівнювала 59 відсоткам. Також кількість статевих зв'язків з жінками за гроші було нижче серед чоловіків, що пройшли статеве виховання в школі.

Автори приходять до висновку про те, що з метою зниження проституції в Великобританії статеве виховання в школах повинно стати обов'язковим. Проте, цікаво поспостерігати і за зворотною стороною питання: зокрема, вивчати, як статеве виховання в школі впливає на прагнення людей надавати платні секс-послуги.

Суспільство, 03.10.2018 19:06