Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

Створення "повітряного щита": The Economist пояснив, як Києву вдалося відбити травневий терор Росії

Українським Силам оборони вдалося захистити столицю від ракетного терору, який Російська Федерація влаштувала у травні поточного року. На боці Києва зіграли сучасні системи протиповітряної оборони, що постачалися країнами Заходу.

Про це пише The Economist.

Вже 4 травня українською протиповітряною обороною була збита нібито "непереможна" російська балістична ракета Х-47 "Кинджал": вона рухалася зі швидкістю приблизно 1240 метрів за секунду, що становить третину від того, що росіяни намагаються стверджувати. 

"Ми зрозуміли, що Patriot спрацював. Наступного разу, коли ми побачили на своїх моніторах не одного, а шість "Кинджалів", залишалося лише братися за роботу", — заявив один з операторів американської системи.

Діяльність столичної ППО змусила деяких оглядачів зробити висновок, що місто стало найзахищенішим на землі, адже українцям вдалось відбити понад два десятки повітряних атак Російської Федерації.

Джерело наголошує, що своєю потужністю протиракетної оборони Україна завдячує новій західній техніці. Але те, що її протиповітряна оборона — і країна — взагалі вижили, пояснюється спритним використанням українцями старовинних радянських систем, таких як "Бук", С-125 і С-300. У перші дні війни багато засобів протиповітряної оборони України було пошкоджено та знищено.

Генерал Кривоножко каже, що будівництво протиракетного щита Києва почалося ще в травні 2022 року. До цього протиракетна оборона обмежувалася обороною стратегічних об’єктів: щит адаптувався в міру того, як розвивалася російська тактика, і апетит Заходу до ризику зростав. Довгий час основна допомога, яку Україна отримувала, була переносними зенітно-ракетними комплексами (ПЗРК), такими як "Стінгери", які вперше були поставлені ще до війни. Коли Росія звернула увагу на безпілотну та ракетну кампанію проти енергетичної інфраструктури України восени минулого року, Україна вже отримала у власність першу зі своїх передових батарей — систему IRIS-T німецького виробництва. Незабаром з'явилися системи NASAMS, поставлені Америкою та Норвегією, які так само здатні протистояти крилатим ракетам. Перший в Україні комплекс Patriot pac-3 запрацював 21 квітня, другий — 27 квітня.

Система протиракетної оборони Києва організована пошарово, щоб забезпечити перекриття покриття. Потужні системи, такі як Patriot, NASAMS і IRIS-T, знаходяться на вершині дерева. Вони можуть спілкуватися один з одним прямо з коробки, об’єднуючи радіолокаційну видимість і радіус дії. Але Україна також щойно завершила процес інтеграції іншого комплекту, включно з радянськими "Буками" та С-300, у нову централізовану систему командування. Коли мета виявлена, проти неї використовується найефективніша ракета, яка вражає її якомога далі від міста.

Першим кроком протиракетної оборони Києва є мережа мобільних артилерійських одиниць: по суті, пікапи з кулеметами або ПЗРК, встановленими на їхніх вантажних платформах. Ці підрозділи — перша лінія оборони столиці від безпілотників. Кожен бере на себе відповідальність за окремий сектор на траєкторії польоту до столиці. У більшості є прилади нічного бачення та прожектори, деякі мають радари виявлення низького польоту.

Українські офіцери протиповітряної оборони кажуть, що російські військові постійно змінюють тактику та шукають слабкі місця. Це може означати пуск десятків ракет і безпілотників вздовж єдиного коридору атаки в очікуванні, що у місцевих мобільних підрозділів закінчаться боєприпаси. Іноді вони це роблять. Це може означати політ безпілотників на максимальній висоті, а потім вимикання їхніх двигунів, що робить їх менш помітними, перш ніж дозволити їм ковзати до цілей. Або це передбачає зміну часу та траєкторії атаки, щоб уникнути радіолокаційного відстеження.

Водночас небо в інших частинах країни захищене набагато гірше. Росія може й переорієнтовується на інші міста — до руйнівного ефекту. 13 червня крилаті ракети влучили в Кривий Ріг, промисловий центр України на півдні, зруйнувавши житловий будинок і вбивши щонайменше десять людей. Існує постійна напруга між використанням систем у цивільних районах або на лінії фронту.

Зараз сподіваються побудувати два ешелони протиповітряної оборони на національному кордоні, працюючи разом із сучасними винищувачами західного виробництва, щоб збивати ракети задовго до того, як вони досягнуть великих міст. Це було б масштабним заходом, який потребував би часу та грошей, яких Україна може й не мати, визнає генерал Кривоножко. Але Росія не демонструє жодних ознак того, що має намір припинити свою кампанію терору.

Нагадаємо, у ніч на 13 червня російські загарбники випустили по Києву крилаті ракети Х-101/555. Усі ворожі повітряні цілі вдалося збити.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.06.2023 15:25