Сумний Святий вечір: 75 років тому енкаведисти розстріляли вертеп на Львівщині

На Львівщині 75 років тому на Святий вечір було розстріляно вертеп. Трагедія сталася 6 січня 1948 року в селі Мальчиці Яворівського району.

Уже багато років жителі села передають цю історію від покоління до покоління. Про ці криваві різдвяні свята у Мальчицях знають усі: і діти, і дорослі. Чому ж напередодні Різдва у невеличкому селі на Львівщині замість колядок та святкової атмосфери панував сум, біль та страх — читайте у матеріалі TrueUA.

Сумний Святий вечір 1948 року

Як розповіли нам мешканці села, вертеп у Мальчицях був завжди. Щороку там ходили колядувати діти та дорослі, дівчата і хлопці. У ніч з 6 на 7 січня 1948 року, після Святої вечері, тринадцять зовсім молодих хлопців переодягнулися у героїв вертепного дійства та пішли по селу колядувати та прославляти народження Ісуса. Юнаків, які намагалися донести радість Різдва Христового, з великим задоволенням зустрічали у кожній хаті. Проте у п'ятій оселі їх попередили про небезпеку: у селі зупинився гарнізон енкаведистів (НКВС — правоохоронні органи уряду СРСР).

Проте, не передчуваючи нічого тривожного, святковий вертеп з веселим різдвяним настроєм рушив далі. Біля садиби сільського жителя Василя Яновського хлопці почули звуки пострілів. Енкаведисти, які зробили засідку на подвір'ї цієї оселі, відкрили вогонь по колядниках.

Один з учасників вертепу у перші секунди був поранений. Він, стікаючи кров'ю, впав на землю. Решта юнаків самі попадали, щоб врятуватися від ворожих куль. Коли небезпека минула, колядники побігли до найближчої хати, зачинивши за собою двері. У той момент енкаведисти знову почали стріляти. Куля пролетіла крізь двері, поранивши одного із хлопців. Слідом за юнаками до будинку увірвалися учасники НКВД із лейтенантом Плотніковим. Побачивши, що ще один хлопець стікає кров'ю, він наказав усім втікати.

Хто загинув від рук енкаведистів

У цей сумний Святвечір загинув фронтовик Павло Коваль. Він брав участь у Другій світовій війні та повернувся додому живий та неушкоджений. Проте тут, у рідному селі, йому вижити не вдалося.

Також енкаведисти убили 19-річного Йосипа Козака. Він не був учасником вертепу, але саме вийшов на вулицю подивитися, чи не йдуть колядники. У цей час у нього влучила ворожа куля.

Гарнізон НКВД поранив ще одного сільського жителя — Івана Колобича. Він був фронтовиком та учасником штурму Берліна. Через два тижні він помер в одній із лікарень Львова.

На фото: Павло Козак, Іван Колобич, Йосип Козак. Джерело: колаж TrueUA

На фото: Павло Козак, Іван Колобич, Йосип Козак. Джерело: колаж TrueUA

Останній учасник вертепу — Михайло Микитин — помер 2020 року. Він теж був фронтовиком.

"Через його кожушок пролетіло 11 куль, але його не зачепило. Він залишився живий. Михайло Микитин був на вітчизняній війні, теж був поранений і лишився живий. Помер своєю смертю чотири роки тому", — розповіла журналістці TrueUA працівниця Будинку культури села Мальчиці Марія Грицак.

Чому енкаведисти розстріляли різдвяний вертеп?

На Заході України в 1940-1950 роках був звичайний російський тероризм. Учасники НКВД дуже войовниче ставилися до жителів Галичини, вивозили їх в Сибір та знищували українську інтелігенцію. У повоєнні роки вони палили храми, руйнували монастирі та розстрілювали вертепи. Зокрема, енкаведисти не хотіли, щоб молодь підтримувала традиції та розвивалася. Вони хотіли вщент знищити українську культуру.

Історія, яку не забути

У Мальчицях досі бережуть згадку про розстріляний вертеп. На Різдвяні свята мешканці села вшановують пам'ять односельчан-колядників, які загинули від рук енкаведистів. На сільському цвинтарі, де розташовані їхні могили, часто проходять поминальні відправи. 

Варто додати, що такий випадок не злякав жителів села, і вже наступного року різдвяний вертеп ходив колядувати знову, об'єднавши молодь. Цю традицію підтримують і дотепер. Щорічно на Святий вечір у селі Мальчиці від хати до хати діти та молодь ходять із вертепним дійством, інсценізуючи біблійний сюжет про народження Ісуса Христа.

Фото: сучасний вертеп у селі Мальчиці. Джерело: храм святого Дмитрія село Мальчиці, ПЦУ

Фото: сучасний вертеп у селі Мальчиці. Джерело: храм святого Дмитрія село Мальчиці, ПЦУ

Нагадаємо, раніше ми писали, коли колядують, щедрують та посівають у 2023-2024 роках. Ознайомтеся, щоб не пропустити цих важливих днів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 24.12.2023 20:40