Фото: соцмережі

Що приготувати на Різдво: 12 пісних і смачних страв на Святвечір

Святвечір — це вечір перед Різдвом Христовим. У цей день українці за традицією збираються родинами на спільну святкову вечерю. Вона є особливою, адже на столі традиційно має бути 12 пісних страв, кожна з яких має своє значення.

Кожна господиня має власне різдвяне меню. Та все ж є обов'язково мають бути на столі у передвечір Різдва кутя, узвар, вареники та пампухи. Решта страв можуть досить сильно варіювати залежно від регіону та від уподобань родини. Проте вони повинні бути пісними, оскільки Святий вечір припадає на останній день посту.

Що готують на Святвечір та символом чого є ці страви читайте у матеріалі TrueUA.

Кутя

Кутя — головна страва Святвечора. Після спільної молитви, з неї родина починає трапезу. Кожен інгредієнт цієї страви має своє символічне значення. Пшениця символізує достаток, мак і горіх — родючість, а мед символізує міцне здоров'я та добробуту. 

Кутю готують по-різному не лише у кожному регіоні, але й у кожній родині. Також до цієї страви додають узвар, шоколад, курагу чи халву. Кутя може бути рідкою або густою. У деяких регіонах кутю готують з рису.

Фото: Depositphotos

Фото: Depositphotos

Узвар

Узвар — компот із сухофруктів. Він обов'язково має бути на українському різдвяному столі. Узвар символізує очищення тіла та душі. До напою обов'язково додавали мед.

Фото: food.obozrevatel

Фото: food.obozrevatel

Пампухи

Пампухи вважаються символом щастя, достатку та радості. У теперішні часи цю солодку страву здебільшого готують з пшеничного борошна і з солодкою начинкою (ягодами, шоколадом, маком, варенням). Пампухи обов'язково посипають цукровою пудрою чи цукром.

Фото: cookpad.com

Фото: cookpad.com

Вареники

Вареники є однією із головних страв на Святий Вечір. Вони є символом ситості та достатку. Традиційно вареники готують із щонайменше трьома начинками: капустою, грибами, картоплею. Вони смакують у поєднанні, як із грибною підливою, так і з обсмаженою цибулею.

Фото: 1000.menu

Фото: 1000.menu

Голубці

Голубці — символ краси та сили. Ця страва готується з листя свіжої чи кислої капусти. Начинка може  бути з рису чи гречки, кукурудзяних чи пшоняних круп, картоплі, квасолі, грибів, цибулі, моркви та прянощів. 

Фото: 1000.menu

Фото: 1000.menu

Грибна підлива

Гриби символізують продовження роду. На різдвяному столі може бути кілька страв з грибами. Грибна юшка — одна із давніх і дуже смачних страв. Вона чудово поєднується із варениками, голубцями чи солоними пирогами. Також часто на стіл у Святвечір ставлять гриби як окрему страву. 

Фото: pixabay

Фото: pixabay

Вінігрет

Вінігрет — це пісна страва, яку більшість українців ставлять на різдвяний стіл. Він символізує весну, яка завжди приходить після зими та відроджує все довкола. Основні компоненти цього салату — буряк, варена картопля, морква, квашена капуста, консервована квасоля та солоні огірки. 

Фото: pixabay

Фото: pixabay

Запечена риба

Риба — це символ християнства. Тому обов'язково на різдвяному столі повинні бути страви з риби. Запечена риба є однією з дуже смачних страв. 

Фото: cookpad.com

Фото: cookpad.com

Квасоля

На Святвечір страви з квасолі символізують весну. Це дуже корисна та поживна пісна страва. Часто до квасолі додають смажену цибулю, і в результаті вона має дуже ніжний та насичений смак.

Фото: pixabay

Фото: pixabay

Борщ

Борщ з давніх-давен символізував мир та злагоду. Готують його, звичайно ж, пісним, на основі овочевого бульйону. Часто до нього додають чорнослив та сушені гриби. 

Фото: depositphotos

Фото: depositphotos

Тушкована капуста 

Тушкована капуста — це ще одна з традиційних страв на Святу Вечерю. Вона символізує міць та сильну працю. До капусти можна додати гриби чи відварену квасолю. Страв з капусти може бути дуже багато на столі у Святвечір.  

Фото: 1000.menu

Фото: 1000.menu

Часник

Часник — символ здоровʼя та очищення від гріхів. Біля дідуха або на столі необхідно покласти три головки часнику. У деяких регіонах його розкладають на всіх кутах столу. 

Фото: depositphotos

Фото: depositphotos

Нагадаємо, в Україні у 2023 році вартість "різдвяного кошика" зросла на 11% у порівняні з тогорічним. За даними Офісу ефективного регулювання, господиням для приготування 12 традиційних пісних страв доведеться закупити продукти в середньому на 882 гривні. Найбільше зросли в ціні мед (+29%), капуста (+77%), риба (короп +32%, оселедець +26%) та морква (+19%).

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 23.12.2023 05:17