Фото: соцмережі

Коли тепер святкуємо Різдво Христове: дата за новим церковним календарем

У зв’язку із переходом Православної церкви України (ПЦУ) на новоюліанський календар у 2023 році більшу частину свят відзначають в інші дати. 

TrueUA розповідає, коли цього року українці будуть святкувати одне з найбільших православних свят — Різдво Христове.

Коли Різдво у 2023 році в Україні

Починаючи з цього року Різдво в Україні, як і в більшості країн християнського світу, святкуватимуть 25 грудня. Проте у Православній церкві ультиматумів вірянам не ставлять і під час переходу на новоюліанський календар відразу зазначили, що для себе люди можуть святкувати Різдво як за новим, так і за старим стилем.

Коли Святвечір у 2023 році

За традицією за стіл на Святвечір збираються напередодні Різдва. Тобто з цього року він припадає на 24 грудня. Варто зазначити, що за традицією у цей день заведено не їсти до появи на небі першої зірки. Тільки після цього вся родина має сісти за святковий стіл, на якому стоїть 12 пісних страв. Це число не випадкове, адже воно символізує 12 учнів Ісуса Христа (апостолів) та 12 місяців року. Господині готують пісні страви з особливою увагою до деталей. Зазвичай це пісний борщ, каші, бобові, риба, мед, сухофрукти та багато іншого. Головне місце на святковому різдвяному столі займає кутя — святкова каша з родзинками, перетертим маком і медом.

Різдво 25 грудня та 7 січня: які відмінності

У 46 році до нашої ери Юрій Цезар запровадив у Стародавньому Римі юліанський календар. Проте він виявився неточним. Адже земля обертається навколо сонця на 12 хвилин повільніше, ніж вважали давні римляни. За роки календар відстав на 13 днів. Тому Папа Римський Григорій XIII провів реформу. Так і виник григоріанський календар.

За юліанським календарем Різдво випадає на 7 січня, а за григоріанським — на 25 грудня. Однак, тоді не всі країни перейшли на новий календар. Православ'я відмовилося від нововведення, адже відбувалося протистояння з католицизмом. Проте 24 травня 2023 року ПЦУ на архієрейському соборі проголосувала за новий церковний календар. Раніше на такий крок уже наважилася Українська греко-католицька церква. 

Варто додати, що Різдво 7 січня також відзначають у Росії, Грузії, Сербії та Єрусалимі.

Чи обов'язково дотримуватися новоюліанського календаря

Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, з 15 листопада Києво-Печерська лавра також перейшла на новоюліанський календар, який є основним для Православної церкви України. Відповідне рішення прийнято нібито "на чисельні прохання" парафіян.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 22.11.2023 09:50