Фото ілюстративне. Джерело: Рixabay

Супутник NASA зафільмував "космічного краба": у чому його унікальність (фото)

Супутнику NASA Imaging X-ray Polarimetry Explorer (IXPE) вдалося зафільмувати крабоподібну туманність, яка розташована на відстані 6,5 тисяч світлових років від нашої планети. Зокрема, апарат зафіксував її магнітне поле.

Про це повідомляється на сайті Національного управління з аеронавтики й дослідження космічного простору США (NASA).

Запуск супутника відбувся 9 грудня 2021 року. Отримані дані дозволяють вирішити давні таємниці про добре вивчену Крабоподібну туманність і відкривають нові питання для майбутніх досліджень.

Крабоподібна туманність є улюбленим об'єктом дослідження серед астрономів. Її появу спричинив спалах наднової зірки, задокументованої 1054 року. Після вибуху залишився щільний об'єкт під назвою Крабовий пульсар довжиною з Манхеттен (Розміри острова Мангеттен: 21 км в довжину та 3,7 км в ширину в найширшій його частині; площа: 58,8 км²), але масою у два Сонця (Маса Сонця в науковому розрахунку становить 1,989.10³⁰ кг).

космічний краб

Фото: NASA

"Краб є одним із найбільш вивчених високоенергетичних астрофізичних об'єктів у небі. Тому надзвичайно цікаво, що ми можемо дізнатися щось нове про цю систему, дивлячись крізь "поляризовані лінзи" IXPE", — пояснила наукова співробітниця Центру космічних польотів імені Годдарда NASA, співавторка дослідження туманності Мікела Негро.

Нагадаємо, раніше NASA показало зображення найбільшої відомої галактики у Всесвіті. Її назва NGC 6872. Ця галактика завширшки 522 000 світлових років, що у пʼять разів більша за Чумацький Шлях.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 12.04.2023 03:25