Фото: Pexels

Температура б'є рекорди: липень-2023 став найспекотнішим місяцем на Землі за 120 тисяч років

Вчені встановили, що липень 2023 року став найспекотнішим місяцем за всю історію спостережень. Він може бути найтеплішим, який Земля пережила приблизно за 120 тисяч років.

Про це повідомляє Travel Tomorrow.

Зазначається, що величезні регіони в Північній Америці, Європі та Азії борються з жахливою спекою, а світовий океан нагрівається до рекордних температур.

Так, два глобальні кліматичні органи — Служба змін клімату Коперник (C3S) Європейського Союзу та Всесвітня метеорологічна організація (ВМО) — оголосили, що надзвичайна спека минулого місяця била рекорди.

"Підвищення температури в липні сталося після інших тривожних кліматичних явищ на початку року. Червень був оголошений найспекотнішим місяцем за всю історію спостережень, а 6 липня — найспекотнішим днем, який коли-небудь реєструвався. Середня глобальна температура навколо поверхні Землі тимчасово перевищила ключову межу в 1,5˚C", — йдеться у повідомленні.

За словами директора групи з аналізу клімату Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США Рассела Воуза, температурні рекорди, як правило, б'ються з кроком в соті частки градуса Цельсія, але цей липень був іншим.

"За перші 23 дні середня температура повітря підскочила до 16,95˚C, значно перевищивши попередній рекорд у 16,63˚C, встановлений у липні 2019 року. Згідно зі звітом, це незначне коливання; швидше, це монументальна зміна, яка узгоджується з глобальним консенсусом про те, що кліматичні зміни, спричинені діяльністю людини, доводять нашу планету до меж", — наголосила директор.

До того ж заступник директора Copernicus Саманта Берджесс зазначила, що це найспекотніші температури в історії людства.

"У 2023 році минуло сім місяців, і майже кожен місяць цього року входив до п'ятірки найгарячіших за всю історію спостережень", — сказала вона.

Фото: Служба з питань зміни клімату Copernicus 

Зазначається, що наслідки цієї екстремальної спеки досить руйнівні. У США хвиля спеки охопила південний захід, температура якої перевищує 50˚C. Як наслідок — люди страждають від небезпечних для життя опіків від контакту з палючими поверхнями. 

Середземноморський регіон став свідком понад 40 смертей, оскільки лісові пожежі продовжують охоплювати країни. Аналогічним чином Азія переживає тривалі та інтенсивні хвилі спеки, що призводить до загибелі людей і становить серйозну загрозу продовольчій безпеці.

Нагадаємо, у 2023 році липень у Києві виявився одним з найвологіших за весь час спостережень. За місяць у столиці було зафіксовано два рекорди добової кількості опадів. Загалом цьогорічний липень посів 11 позицію у рейтингу найвологіших.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 01.08.2023 18:15