Трамп просить саудівців збільшити нафтовидобуток

01 ЛИПНЯ 2018 14:41

Президент США Дональд Трамп попросив короля Саудівської Аравії Салмана збільшити видобуток нафти на 2 млн барелів на добу. Про це він сам написав у Твіттері, помітивши, що король погодився з ним. Приводом для прохання, за словами Трампа, стали перебої з поставками нафти на світовий ринок через ситуацію в Ірані і Венесуелі.

Король Салман підтвердив у телефонній розмові з Трампом, що його країна має резервні потужності для збільшення видобутку до 12,5 млн барелів на добу. В даний час саудівці щодня видобувають приблизно 10 млн барелів.

23 червня Саудівська Аравія і Росія домовилися збільшити щоденний видобуток приблизно на 1 млн бар. на добу.

Міністр нафти Ірану Біжан Зангане надіслав 1 червня лист президенту ОПЕК з закликом не допустити збільшення обсягів виробництва окремими учасниками угоди без досягнення консенсусу.

Ціни на нафту почали рости на минулого тижня після того, як США оголосили про намір звести до нуля продаж іранської нафти вже в листопаді. Вашингтон розраховує переконати відмовитися про покупки іранської нафти не тільки своїх союзників по НАТО, але також Китай і Індію.

Зараз сира нафта коштує $ 79 за барель. Аналітики прогнозують, що ціни на нафту можуть перевищити $ 90 до другого кварталу 2019 року через дефіцит пропозиції.

Економіка, 01.07.2018 14:41