Фото: Офіс президента

Три сигнали: Зеленський розповів, чого очікує від саміту НАТО у Вільнюсі

Україна очікує отримати конкретні рішення щодо свого майбутнього в НАТО вже на липневому саміті у Вільнюсі. Також наша країна повинна отримати гарантії безпеки до членства в Альянсі.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський на спільній пресконференції з президентами Польщі та Литви. Він зазначив, що мова не йде про сьогоднішнє членство, адже Україна розуміє, що під час війни не може вступити до НАТО, але потрібні зафіксувати конкретні речі.

"Ми адекватна держава і розуміємо, що у час війни ми не можемо бути членами Альянсу, але ми повинні бути впевнені, що після війни ми будемо. І саме такий сигнал ми хочемо отримати, що після війни Україна буде членом НАТО. Це другий сигнал. Я вважаю, дуже справедливий", — наголосив президент.

Президент наголосив, що третім сигналом є надання Україні гарантії безпеки до вступу до Альянсу.

"А що робити, поки ми не в НАТО? Нас підтримують інші держави й ми б хотіли третій сигнал на саміті НАТО — що Україна отримає гарантії безпеки. Але не замість НАТО, а на той час, поки ми ще не в Альянсі", — сказав президент.

Членство України в НАТО

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомляв, що станом наразі 20 країн-членів НАТО підтримують інтеграцію України до Альянсу. Це абсолютна більшість і позитивний сигнал для України. Він висловив сподівання, що вже на саміті у Вільнюсі в липні Україна отримає чіткі та конкретні меседжі, коли і як вона стане членом НАТО.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявляв, що Україна отримає потужний пакет допомоги, покликаний протягом кількох років наблизити нашу державу до стандартів Альянсу. Він також наголошував, що на саміті у Вільнюсі країни-члени НАТО планують дати "чіткий сигнал" про те, що майбутнє України в Альянсі.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 16 червня провів переговори із генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. Лідери обговорили майбутній саміт НАТО у Вільнюсі, який має відбутися 11-12 липня. Зокрема, Кулеба зауважив, що під час саміту Україна має зробити крок до вступу в Альянс.

Нагадаємо, 28 червня генсек НАТО заявив, що умовою будь-якого змістовного обговорення членства України в НАТО є її перемога у війні з Росією. Країни-члени Альянсу вважають, що найбільш термінове завдання зараз — забезпечити перемогу України як суверенної та незалежної держави.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 28.06.2023 20:59