Фото: Офіс президента

Столтенберг назвав головну умову для вступу України в НАТО

Умовою будь-якого змістовного обговорення членства України в НАТО є її перемога у війні з Росією. Країни-члени Альянсу вважають, що найбільш термінове завдання зараз — забезпечити перемогу України як суверенної та незалежної держави.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Він зазначив, що зараз союзники по Альянсу підтримують політику відкритих дверей, а також членство України в НАТО в майбутньому. 

"Ми всі згодні, що Україна стане членом цього Альянсу. І ми всі згодні, що союзники по НАТО та Україна повинні вирішити, коли настане час запросити Україну стати членом Альянсу. Бо якщо президент Путін виграє цю війну, то питання про членство більше не обговорюватиметься взагалі. Тому основна увага має бути зосереджена на тому, як забезпечити перемогу України, і це є умовою для будь-якого змістовного обговорення подальшого членства", — додав Столтенберг.

Членство України в НАТО

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомляв, що станом наразі 20 країн-членів НАТО підтримують інтеграцію України до Альянсу. Це абсолютна більшість і позитивний сигнал для України. Він висловив сподівання, що вже на саміті у Вільнюсі в липні Україна отримає чіткі та конкретні меседжі, коли і як вона стане членом НАТО.

"І це буде не в якійсь невідомій перспективі у майбутньому, а будуть конкретні терміни в найближчому часі. Ми розуміємо, чого ми хочемо, і дуже прямо комунікуємо про це з партнерами", — сказав прем'єр.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявляв, що Україна отримає потужний пакет допомоги, покликаний протягом кількох років наблизити нашу державу до стандартів Альянсу. Він також наголошував, що на саміті у Вільнюсі країни-члени НАТО планують дати "чіткий сигнал" про те, що майбутнє України в Альянсі.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 16 червня провів переговори із генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. Лідери обговорили майбутній саміт НАТО у Вільнюсі, який має відбутися 11-12 липня. Зокрема, Кулеба зауважив, що під час саміту Україна має зробити крок до вступу в Альянс.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 28.06.2023 17:22