Фото: сайт президента

Стало відомо, які країни блокують "дорожню карту" вступу України в НАТО

Деякі держави-члени НАТО на саміті у Вільнюсі мають намір запропонувати Україні "дорожню карту" для вступу в Альянс. Проте, Сполучені Штати разом із Німеччиною та Угорщиною виступають проти такого розвитку подій.

Про це пише Financial Times.

У вересні 2022 року Україна подала заявку на членство в Північноатлантичному Альянсі. Минулого місяця генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг представив державам-членам документ із "практичними й політичними" пропозиціями для Києва. Цього тижня між міністрами закордонних справ країн НАТО у Брюсселі точилися активні дебати. Усі члени Альянсу погоджуються, що членство України не може обговорюватися, поки триває війна. Але зросла кількість прихильників ідеї запропонувати "політичний шлях" до членства на саміті у Вільнюсі. Як стверджують журналісти Financial Times, США, Німеччина та Угорщина виступають проти цієї пропозиції.

"У нас попереду кілька тижнів важких переговорів, щоб закрити ці розбіжності й сформулювати політичний результат", — заявив один з чиновників в коментарі FT.

Нагадаємо, Україна може отримати гарантії безпеки для України від НАТО. Це питання активно просуває Польща перед літнім самітом Альянсу у Вільнюсі.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна отримає можливість приєднатися до НАТО після перемоги у війні з Російською Федерацією. Члени Альянсу зараз підтримують Україну і будуть робити це й надалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 06.04.2023 21:16