Завдання Альянсу та його цінності

18 ЛЮТОГО 2022 12:02

«НАТО пропагує демократичні цінності та дає можливість членам консультуватися та співпрацювати з питань оборони та безпеки, щоб вирішити проблеми, вибудувати довіру та запобігти конфліктам» - Генеральний секретар НАТО.

Повідомляє TrueUA.

Одним з найпопулярніших принципів організації є твердження, що напад на одного члена альянсу, означає напад на усіх членів альянсу. НАТО ставить собі за мету гарантувати свободу і безпеку своїм членам. Для цього Альянс використовує політичні та військові засоби.

Що передбачає використання цих засобів?

Використовуючи політичні засоби НАТО сприяє демократичним цінностям і надає можливість членам консультуватися і взаємодіяти в області захисту і безпеки для вирішення проблем, побудови довірчих стосунків і, в кінцевому результаті, запобіганню конфліктів.

Хоча НАТО вважає своїм обов’язком мирне розв'язання суперечок, іноді дипломатичні зусилля не дають результатів. Тоді НАТО вимушена вдаватися до військових засобів. Завдяки своїй військовій потужності НАТО має можливість здійснювати операції з врегулювання кризи.

Головними завданнями НАТО є:

Колективна оборона. Члени НАТО завжди надаватимуть допомогу один одному у випадку реальної загрози. У статті 5 Вашингтонського договору визначено, що напад на будь-яку із держав-членів Альянсу розглядається як напад на них усіх.

Кризовий менеджмент. НАТО має унікальний та повноцінний набір політичних та військових спроможностей для надання відповіді повному кризовому спектру – перед, під час та після конфліктів.

Кооперативна безпека. Найкращий спосіб гарантування безпеки на євроатлантичному просторі – це розвиток розгалуженої мережі партнерських відносин з країнами і організаціями в усьому світі.

Очевидно, що підтримання цінностей та виконання покладених на себе завдань потребувало від Альянсу певних стандартів, які мають виконуватися всіма країнами-членами.

Фото з мережі інтернет.

Також читайте: НАТО та її основні завдання. З'явилося нове відео "Я і НАТО"

Суспільство, 18.02.2022 12:02