Туреччина на порозі позачергових президентських виборів

23 ЧЕРВНЯ 2018 08:29

Передвиборна кампанія в Туреччині вступила в завершальну стадію. Вже 24 червня в країні відбудуться позачергові президентські вибори, повідомляє Euro News.

Зазначається, що у п'ятницю чинний глава держави Реджеп Ердоган зібрав своїх прихильників у Анкарі. В ході виступу він знову пообіцяв розібратися з терористами і курдськими угрупованнями в Сирії та Іраку, а також «усунути будь-яку загрозу національній безпеці» всередині Туреччини.

Одночасно в Анкарі десятки тисяч людей вийшли підтримати Мухаррема Індже. Це головний політичний суперник Ердогана. Він виступає за сильну парламентську систему і обіцяє провести реформу системи освіти в країні, щоб повернути їй світський характер.

За даними останніх опитувань, Індже підтримує майже третина населення Туреччини.

Президентські вибори в країні пройдуть 24 червня. На пост глави держави претендують шість кандидатів, проте основна боротьба розгорнеться саме між Ердоганом і Індже.

Одночасно відбудуться вибори парламентські. Формально до голосування допущені 9 партій, проте боротьба для більшості з них обіцяє бути вкрай важкою.

Новий склад законодавчого органу буде сформований відповідно до недавно схваленими поправками: для проходження в парламент партіям доведеться подолати 10-відсотковий електоральний бар'єр.

Перед обличчям правлячої Партії справедливості і розвитку на чолі з Ердоганом сили опозиції, незважаючи на розбіжності, домовилися про створення коаліції.

Світ, 23.06.2018 08:29