У Бангладеш з М'янми бігли 123 тисячі чоловік

06 ВЕРЕСНЯ 2017 10:44

 

Приблизно 123 тисячі чоловік народності рохинджа прибули у Бангладеш після спалаху насильства 25 серпня в штаті Ракхайн на півночі М'янми, про це повідомляє TrueUA з посиланням на UN  

Усі вони потребують гуманітарної допомоги і міжнародного захисту. Управління ООН у справах біженців (УOCБ) звернулося із закликом до донорів виділити на проекти по наданню їм допомоги 18 мільйонів доларів США.   

Щодня на південний схід Бангладешу прибувають тисячі людей. Вони виснажені і хворі. Людям доводиться пробиратися по джунглях, долати гори, перетинати річки, рятуючись від обстрілу.   

Є повідомлення про те, що деякі біженці гинуть по дорозі у Бангладеш. Співробітники ООН зуміли переправити їм одяг, захисну плівку і інші предмети першої необхідності. Що прибувають розміщують в таборах для біженців.   

«Ті, хто зміг дістатися до Бангладеш, знаходяться в дуже важкому стані. Багато хто йшов пішки на протяг багатьох днів, пробираючись по джунглях, долаючи гори і річки з добром, які вони узяли з собою з будинку. Вони голодні, ослаблені і хворі», - заявив Прес-секретар УOCБ Данья Аслам ХАН на брифінгу в Женеві.   

Біженців з М'янми розмістили в основному в двох в таборах на південному заході Бангладешу: Кутупалонг і Найпара.   

Але зараз ці табори вже переповнені. «Нам вже нікуди селити тих, що знову прибувають. Місця в наявних таборах для поселення закінчилися. Люди самі розбивають нові поселення, використовуючи для тимчасового укриття пластик», - відмітив представник Міжнародної організації по міграції (МОМ) у Бангладеш Сарат ДАШ.   

Деякі біженці поселяються в приймаючих сім'ях, будівлях шкіл і в громадських центрах.   

У УOCБ надходять відомості про те, що на межі М'янми і Бангладеш скупчилося велика кількість людей. Співробітники гуманітарних установ готуються до нових потоків біженців.  

Нагадаємо, що в ніч на п'ятницю, 25 серпня, в штаті Ракхайн групи бойовиків вчинили напади на 26 поліцейських постів і на армійську базу.   

В результаті цих нападів загинули 59 співробітників сил безпеки М'янми і 12 бойовиків.   

У відповідь уряд провів в цьому штаті операції по забезпеченню безпеки.   

В ООН поступили повідомлення про те, що в ході цих операцій здійснювалися грубі порушення прав людини. В УOCБ стривожені повідомленнями про те, що біженці гинуть під вогнем, проти цивільного населення пускаються в хід гранатомети і вертольоти.

 

Світ, 06.09.2017 10:44