Фото: росЗМІ

У Британії розкритикували уряд через слабку реакцію на посилення ПВК "Вагнера" у країнах Африки

У Британії розкритикували уряд через посилення впливу ПВК "Вагнера" у країнах Африки. Комітет з міжнародних справ Палати громад британського Парламенту опублікував доповідь, в якій зазначається, що відповідальні особи не поспішають вживати заходів для зменшення впливу найманців.

Про це повідомляє Sky News.

У доповіді комітету під назвою "Зброя в обмін на золото: мережа Вагнера викрита" описується злочинна діяльність бойовиків Євгена Пригожина, особливо в Африці, де група заробляє більшу частину своїх грошей. Представники комітету у закордонних справах кажуть, що санкції уряду Великої Британії проти "Вагнера", були "вкрай недостатніми" і досі міністри не звертали уваги на те, що найманці підконтрольні Росії розширили свою діяльність у Сирії, Україні та Африці. У політиків є застереження, що терористи "Вагнера" все ще можуть мати доступ до фінансових ринків Великої Британії.

Як зазначають у звіті, найманці швидко "розкинули свої щупальця" по всьому африканському континенту, надаючи широкий спектр послуг — від операцій проти повстанців до допомоги в забезпеченні безпеки, військової підготовки та кампаній політичного впливу в обмін на надзвичайно прибуткові концесії на видобуток корисних копалин, які, в свою чергу, поповнюють російську державну скарбницю, що перебуває під жорсткими санкціями. Ймовірно, Пригожину дозволили поки що спокійно перебувати в Білорусі, щоб сили "Вагнера" взяли перерву в своїй діяльності в Україні і могли зосередитися на Африці.

Тим часом Центральноафриканська Республіка оголосила, що "вагнерівці" забезпечуватимуть безпеку під час референдуму, який має на меті внести зміни до конституції. Вони мають дозволити президенту Фостену-Аршанж Туадері балотуватися на третій термін. Як типовий приклад, у звіті описують, що ЦАР покладається на бойовиків "Вагнера", щоб захопити владу. Експерти попереджають про те, що таке може статися і в інших країнах Африканського континенту.

Нагадаємо, 25 липня до Білорусі прибула уже 11 колона приватної військової компанії "Вагнера". В її складі вперше спостерігаються бронеавтомобілі "Щука". У колоні помітили щонайменше 29 одиниць автомобільної техніки.

Водночас аналітики Інституту вивчення війни вважають, що наслідки збройного повстання "Вагнера" для найманців та Пригожина залишаються незрозумілими, але Україна вже виграла від заколоту і може виграти ще більше.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 26.07.2023 08:22