У іракському Мосулі бойовики ІДІЛ скоювали військові злочини і злочини проти людяності

03 ЛИСТОПАДА 2017 10:27

В ході дев'ятимісячної військової кампанії по звільненню іракського міста Мосул від ІДІЛ, бойовики цієї терористичної організації здійснювали серйозні і систематичні порушення прав людини, які можуть бути кваліфіковані як міжнародні злочини.   

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на UN.  

Загони бойовиків вбивали і тероризували цивільних осіб, а також руйнували пам'ятники культури і релігії.   

Про це говориться в новій доповіді, підготовленій Місією ООН в Іраку і Управлінням ООН з прав людини.  

Його виведення ґрунтовані на матеріалах і показаннях свідків, які підтверджують, що бойовики викрадали цивільних осіб, використали їх в якості «живого щита» під час військової операції, цілеспрямовано обстрілювали житлові райони і тероризували тих, хто хотів покинути місто.  

«В ході операції по звільненню міста Мосул тисячі мирних жителів стали жертвами шокуючих порушень прав людини і явних порушень міжнародного гуманітарного права», - сказав Верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад Аль-Хусейн, представляючи нову доповідь.  

«Вбивства, страти цивільних осіб, знищення їх майна - усе це неприпустимі дії, незалежно від характеру конфлікту. Винні в цих огидних злочинах повинні понести покарання», - додав головний правозахисник ООН.   

У доповіді повідомляється, що на початку листопада 2016 року бойовики ІДІЛ по гучномовцях оголошували про те, що жителі районів, звільнених іракськими силами безпеки, тепер стають «законною мішенню», оскільки вони «не змогли учинити опір» урядовим силам.

 

Світ, 03.11.2017 10:27