У Канаді з'явиться фабрика з виробництва стовбурових клітин

15 ГРУДНЯ 2017 12:33

Уряд Канади недавно оголосив про запуск проекту зі створення автоматизованого заводу з виробництва стовбурових клітин. Вирощування стовбурових клітин може вирішити масу проблем в сфері медицини і врятувати чимало життів.   

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на Bloomberg.  

За реалізацію такого амбітного проекту буде відповідати компанія General Electric і Центр комерціалізації регенеративної медицини в Торонто.  

Крім власного виробництва клітин, центр в Торонто буде розробляти нові їх типи, необхідні для боротьби з різними захворюваннями. Зараз вже є можливість вирощування стовбурових клітин, але цей процес проходить досить довго.   

Для того щоб виростити кілька десятків клітин для одного конкретного пацієнта, буде потрібно кілька тижнів. Причому на багатьох етапах необхідний контроль з боку людини, тому завод в Торонто повинен бути максимально автоматизований, адже кількість «вироблених» клітин має бути не менше кількох тисяч.   

Більш того, за виробництвом буде стежити штучний інтелект. Згодом він зможе навчитися і запропонувати різні варіанти оптимізації виробництва.  

Терапія стовбуровими клітинами в поєднанні з редагуванням генома вже довело свою ефективність в лікуванні хвороби. Серед них деякі спадкові захворювання і хвороби мозку, тому створення такого виробництва може мати вкрай позитивне значення.  

Варто зауважити, що на даний момент стовбурові клітини також використовуються не тільки в медицині, але і в різних клінічних випробуваннях, тому новим виробництвом зацікавилися і великі компанії.  

Наприклад, фармацевтична компанія Bayer і деякі гіганти кремнієвої долини підтримали проект, інвестувавши в нього кілька сотень мільйонів доларів США.

 

Технології, 15.12.2017 12:33