Фото: Pixabay

У МОЗ пояснили, як пройти перекомісію людям з інвалідністю під час воєнного стану

Під час воєнного стану в Україні спрощено процедуру проведення медико-соціальної експертизи. Щоб її провести, людина має отримати направлення у лікаря.

Про це інформує Міністерство охорони здоров'я України.

Медико-соціальна експертиза проводиться за наявності факторів, які підтверджують стійке порушення функцій організму. Це може бути обумовлено як захворюваннями, так і наслідками травм чи вродженими вадами, що спричиняють обмеження життєдіяльності.

В такому разі громадянин повинен звернутися до лікаря, який має оформити направлення на МСЕК (форма 088/о). У міністерстві наголосили, що укладення декларації при цьому не є обов’язковим. У разі потреби огляду пацієнта, який не може прибути на комісію, члени комісії повинні самі виїжджати для огляду до закладу охорони здоров’я або до пацієнта додому.

"Для спрощення проведення медико-соціальної експертизи під час воєнного стану прийнято постанову КМУ№ 225, що передбачає у деяких випадках встановлення інвалідності заочно, незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування людини, що звертається для встановлення інвалідності", — зазначив він.

У МОЗ наголошують, що у разі неможливості проходження повторного огляду на період дії воєнного стану процедура переноситься на шість місяців після його скасування.

Нагадаємо, в Україні усі громадяни, які зазнали ампутації кінцівок унаслідок війни, мають право на безкоштовне протезування. Вони можуть скористатися цією послугою до отримання інвалідності.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

 
Суспільство, 08.11.2023 04:28