У найближчі два місяці Раді Безпеки буде представлений новий план переговорів щодо Ємену

18 КВІТНЯ 2018 10:59

У багатьох районах Ємену тривають збройні зіткнення і повітряні бомбардування. В останні кілька тижнів збільшилася кількість запусків ракет в бік Саудівської Аравії, передає TrueUA з посиланням на UN  

У країні посилюється гуманітарна криза. Рішення щодо політичного врегулювання - єдиний можливий шлях припинення страждань єменського народу. Його намітки готові. Про це Раді Безпеки ООН доповіли представник ООН в Ємені Мартін Гріффітс і заступник генсека з гуманітарних питань Марк Локок.  

«Я вкрай стурбований інтенсифікацією запусків ракет в бік Саудівської Аравії в останні кілька тижнів. Збройні зіткнення і повітряні обстріли тривають в різних регіонах країни, в тому числі в Сані, Таїзі, Марібе, Ель-Джауфі, Ель-Бейді, Ходейда і Лахдж», - сказав Спеціальний представник Генерального секретаря ООН по Ємену Мартін Гріффітс.  

Він заявив, що активізація боїв не привела до якихось значних змін ліній фронту. Але вона обернулися загибеллю великої кількості цивільних осіб. В останні дні надходять поки не підтверджені повідомлення про активізацію переміщень сил і можливості інтенсивної військової операції в Ходейда.  

Заступник Генерального секретаря ООН, Координатор надзвичайної допомоги Марк Локок нагадав, що в Ємені розгортається найстрашніша гуманітарна криза в світі.   

Понад 22 мільйонів єменців потребують термінової гуманітарної допомоги, а це чверть всіх жителів країни. 8,4 мільйона з них - на межі голоду.   

На сьогоднішній день в країні розгорнута найбільша і найскладніша операція з надання допомоги, в якій задіяні всі гуманітарні установи системи ООН і приблизно 190 партнерських організацій.  

 «Є і позитивні зміни. Налагоджено постачання гуманітарної допомоги ООН, зокрема, відновлені повітряні і морські поставки. Однак нас продовжує турбувати заборона на комерційний імпорт в усіх єменських портах, особливо в Ходейда і Саліф», - зазначив Координатор гуманітарної допомоги.   

За його словами, до початку війни Ємен імпортував 90 відсотків продуктів харчування і майже всі медичні товари та паливо.   

«Перебої в торгівлі і затримки в портах привели до різкого стрибка цін на продовольство і товари першої необхідності», - зазначив Марк Локок.  

Він додав, що, незважаючи на всі зусилля гуманітарного співтовариства, страждання єменського народу не припиняться поки не буде знайдено політичний вихід з кризи.  

Його колега Мартін Гріффітс вважає, що намітки політичного рішення є, але немає готовності сторін до діалогу і компромісу.   

«Гарна новина полягає в тому, - і це головне, що я хочу сказати членам Ради, - що політичне рішення для припинення конфлікту існує. Його суть зводиться до того, що необхідно припинити збройні сутички, вивести війська, відвести важке озброєння з основних населених пунктів, а також укласти угоду про створення нового уряду ...», - підкреслив представник ООН в Ємені.  

Він додав, що зараз найголовніше - зупинити війну і посадити сторони за стіл переговорів.   

Мартін Гріффітс повідомив членам Ради Безпеки, що в найближчі два місяці представить план майбутніх переговорів.  

У попередньому порядку всі сторони конфлікту заявили про свою готовність домагатися взаємовигідного угоди.   

«Я вдячний президенту Хаді за те, що він ... виявив терпіння і готовність керуватися, перш за все, інтересами народу. Його уряд докладає всіх зусиль для того, щоб довести до мого відома свою позицію, пояснити свої вимоги і переконати в готовності до діалогу. Я розраховую на їх підтримку, яка вкрай необхідна для успіху», - підкреслив представник ООН.  

Він закликав усі сторони відмовитися від будь-яких попередніх умов участі в переговорах.

 

Світ, 18.04.2018 10:59