Фото: Бутч Вілтор і Суні Вільямс. Джерело: NASA

У NASA розповіли, чим займаються космонавти, які застрягли на МКС

Американські космонавти Суні Вільямс та Бутч Вілтор з екіпажу корабля Boeing Starliner, які відправилися в 10-денну подорож на Міжнародну космічну станцію ще 5 червня, через технічні несправності досі не повернулися на Землю. Водночас вони не витрачають час дарма та допомагають у науковій діяльності решті команди МКС.

Як повідомляє Space.com, після прибуття на МКС космонавти, які вже 71 день перебувають на станції, виконали раніше заплановані завдання.

Зазначається, що спершу вони перевіряли системи зв’язку, життєзабезпечення, живлення та інші пристрої космічного корабля Starliner. Окрім того, Вільямс та Вілтор займаються додатковим технічним обслуговуванням, як-от ремонт помпи для обробки сечі. Загалом космонавти дотримуються щільного робочого графіка, який передбачає виконання щоденних завдань, перерви та інтервали на приймання їжі.

Видання наголошує, що космічна стація оснащена шістьма спальними кімнатами: це окремі контейнери розміром з телефонну будку, яка обладнана спальними мішками й місцями для зберігання особистих речей. Хоч спальні кімнати й не мають звукоізоляції, але в космонавтів є навушники, щоб відпочити від шуму навколо.

"Вілтор та Вільямс майже не змінювали одяг з червня, оскільки не мали з собою достатньої кількості речей для тривалого перебування на станції. Вони також не мають обладнання для того, аби попрати свої речі. Натомість астронавти просто викидають одяг і періодично замінюють його на новий", — наголошує видання.

Чисті речі космонавти отримали минулого тижня завдяки поповненню запасів космічним кораблем компанії Northrop Grumman. Апарат доставив на МКС понад три тонни вантажу, зокрема одяг, свіжі фрукти та овочі.

Вільямс та Вілтор є колишніми пілотами-випробувачами Військово-морських сил Сполучених Штатів Америки, які мали досвід роботи в дослідницьких програмах. Участь у них стала однією з причин, чому саме їх обрали учасниками місії на МКС Crew Flight Test.

"Перед їх запуском ми обговорюємо номінальну та потенційну неномінальну тривалість місії. Вони завжди готові", — зазначив під час телефонного брифінгу в середу, 14 серпня, головний астронавт NASA Джо Акаба.

Водночас NASA вже впроваджували сценарій надзвичайних ситуацій на випадок, якщо членам екіпажу доведеться залишитися на МКС більше, ніж ще кілька тижнів. Акаба додає, що протягом місії організація продовжує підтримувати постійний зв’язок із Бутчем та Суні. Наразі космонавти не демонстрували фізичних чи психологічних проявів того, що не можуть продовжувати місію.

"Вони — професіонали, у них усе чудово. Ми всі переймаємося за наш екіпаж, який перебуває на орбіті, і готові зробити все можливе, щоб підтримати їх", — наголосив Акаба.

Наразі в NASA розв'язують питання щодо технічних несправностей космічного корабля Starliner та можливості доставити ним астронавтів назад безпечно. Зокрема, фахівці не виключають можливості, що для повернення космонавтів на Землю можуть використати й інший корабель — Crew Dragon компанії SpaceX — однак уже у 2025 році.

Нагадаємо, раніше видання SpaceNews повідомляло, що екіпаж космічного корабля Boeing Starliner може залишитися в космосі до серпня. Це сталося внаслідок того, що маневрові двигуни судна перегріваються сильніше за розрахункові показники.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 09.09.2024 05:40