Фото: NASA

Космонавти з корабля Boeing Starliner можуть застрягти в космосі до серпня: що сталося

Екіпаж космічного корабля Boeing Starliner може залишитися в космосі до серпня. Це сталося внаслідок того, що маневрові двигуни судна перегріваються сильніше за розрахункові показники.

Як повідомляє SpaceNews, п'ять двигунів відключилися під час спроби стикування корабля з Міжнародною космічною станцією 5 червня.

Зазначається, що для того, щоб безпечно повернути корабель на Землю, інженери NASA почали заново аналізувати ситуацію з двигунами. Під час стендових випробувань з'ясувалося, що маневрові двигуни перегріваються сильніше за розрахункові показники.

"Температури, яких ми змогли досягти, не зовсім ті, на які ми сподівалися, виходячи з даних польоту", — зазначив керівник програми комерційного екіпажу NASA Стів Стіч.

За його словами, відсіки, у яких розміщені двигуни, можуть утримувати більше тепла, ніж вважалося раніше. Інженери вивчають, чи можуть знадобитися додаткові випробування перш ніж звернути увагу на моделювання продуктивності двигуна для відльоту космічного корабля.

"Ці двигуни не використовуються так активно для відходу із МКС та сходу з орбіти, оскільки фактичний процес сходження з орбіти виконується окремими, більшими двигунами", — йдеться у повідомленні.

Стіч додав, що у разі надзвичайної ситуації Starliner може безпечно повернути додому свій екіпаж астронавтів NASA Бутча Вілмора та Суні Вільямса. Водночас віце-президент Boeing і керівник програми комерційного екіпажу Марк Наппі зазначив, що інженери працюють над "трохи більше ніж 30 діями", які є пов’язаними з проблемами двигуна та витоком гелію. За його словами, більша частина робіт виконана, а їх повне завершення заплановано до кінця наступного тижня. 

Видання наголошує, що космонавти максимально використовують свій додатковий час на МКС. Вони інтегрувались в решту команди станції та проводять експерименти та роботи з технічного обслуговування. Варто зазначити, що у середині серпня на МКС на кораблі Dragon Crew компанії SpaceX, яка належить Ілону Маску, полетить чергова зміна астронавтів, і зайнятий кораблем Boeing Starliner стикувальний порт необхідно буде звільнити. 

Нагадаємо, у червні видання BBC повідомляло, що Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору Сполучених Штатів Америки підписало договір з компанією SpaceX щодо збиття Міжнародної космічної станції після закінчення її терміну роботи. За словами фахівців, станція залишається технічно справною, але плани її остаточної утилізації необхідно розробити зараз, адже без допомоги вона зрештою впаде на Землю самостійно.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 15.07.2024 18:15