Фото: Pixabay

NASA уклало угоду з компанією Ілона Маска щодо утилізації Міжнародної космічної станції

Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору Сполучених Штатів Америки підписало договір з компанією SpaceX, яка належить мільярдеру Ілону Маску, щодо збиття Міжнародної космічної станції після закінчення її терміну роботи.

Як повідомляє BBC, компанія Ілона Маска побудує апарат, який буде здатний збити 430-тонну орбітальну платформу в Тихий океан на початку наступного десятиліття.

У середу, 26 червня, було оголошено про укладання контракту на виконання відповідних робіт на суму до 843 мільйонів доларів. Перші елементи МКС були запущені в 1998 році, а безперервна робота екіпажу стартувала у 2000 році.

За словами фахівців, станція залишається технічно справною, але плани її остаточної утилізації необхідно розробити зараз, адже без допомоги вона зрештою впаде на Землю самостійно. Це становить значний ризик для населення на планети.

"Вибір апарату для зняття з орбіти МКС допоможе NASA та його міжнародним партнерам забезпечити безпечний і відповідальний перехід на низьку навколоземну орбіту після завершення роботи станції. Це рішення також підтримує плани NASA щодо майбутніх комерційних напрямків й дозволяє продовжувати використовувати космічний простір поблизу Землі", — зазначив директор з космічних операцій NASA Кен Бауерсокс.

Наголошується, що у NASA вивчили різні варіанти утилізації МКС. Одна з ідей полягала в тому, щоб просто передати МКС якомусь комерційному концерну для того, щоб обов'язки з її експлуатації та обслуговування лягли на іншу компанію. Проте це рішення має юридичні труднощі, пов’язані з необхідністю розв’язувати питання власності.

Наразі ні NASA, ні SpaceX не повідомляли про подробиці конструкції "буксира", який зіштовхне з орбіти МКС, але йому знадобиться значна тяга, щоб безпечно направити станцію в атмосферу в потрібному місці та в потрібний час. Видання зазначає, що велика маса та площа МКС, яка за розмірами схожа на футбольне поле, вказує на те, що деякі частини конструкції обов’язково переживуть горіння в атмосфері планети під час падіння та досягнуть Землі. Прогнозується, що станція впаде у спеціально відведене місце в Тихому океані, відоме як Точка Немо. Туди приземляються й інші відпрацьовані супутники.

Нагадаємо, раніше видання Space.com повідомляло, що NASA через проблеми з обладнанням скасувало вихід космонавтів у відкритий космос на Міжнародній космічній станції. Йдеться про неполадки зі скафандрами.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 29.06.2024 02:27