Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

У NASA скасували вихід космонавтів у відкритий космос: що трапилось

Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору Сполучених Штатів Америки через проблеми з обладнанням скасувало вихід космонавтів у відкритий космос на Міжнародній космічній станції. Йдеться про проблеми зі скафандрами.

Як повідомляє Space, тепер космонавти влітку здійснять не три, а лише два виходи у відкритий космос за межами орбітальної станції. 

Зазначається, що у вівторок, 18 червня, відбулася прес-конференція за участі представників NASA, де вони розповіли про поточну ситуацію на МКС. Так, стало відомо, що ювілейний вихід у відкритий космос було перенесено на іншу дату через не значні проблеми зі скафандром. 

Очільник програми NASA стосовно МКС Дана Вайгель зазначила, що 90-й вихід у відкритий космос із борту МКС, який мав відбутися 13 червня, скасували та перенесли на іншу дату. За її словами, космонавти Трейсі Дайсон і Меттью Домінік уже одягли скафандри та готувалися до виходу у відкритий космос, проте за годину до запланованого часу вихід у відкритий космос довелося скасовувати.

Виявилося, що коли Домінік одягнув свій скафандр, то він відчув певний дискомфорт. Розв'язати проблему зі скафандром в той же день не вдалося. Як наголосила Вайгель, вихід у космос було скасовано задля безпеки космонавтів, адже якби в когось виникли проблеми зі скафандром за межами станції, то це створило б загрозу для його життя та здоров'я. 

Видання додає, що цього літа планувалося, що співробітники МКС здійснять три виходи за межі станції, проте їх буде лише два. Це пояснюється тим, що запас кисню на станції був розрахований на три виходи у відкритий космос, але в ході підготовки астронавтів до виходу у відкритий космос, який так і не відбувся, було витрачено майже 50% кисню, який був необхідним для одного виходу за межі МКС.  

Зазначається, що під час виходу у відкритий космос, який запланували на 24 червня, космонавти виконають роботи з обслуговування орбітальної станції, а також заберуть зразки мікроорганізмів, які потрібні для вивчення їхнього виживання в умовах відкритого космосу.

Нагадаємо, що у травні NASA запустило на орбіту Землі перший із двох супутників місії Prefire для кліматичних досліджень Арктики та Антарктиди. Під час місії Prefire науковці хочуть більше дізнатись про те, як водяна пара, хмари та інші елементи земної атмосфери утримують тепло і не дозволяють йому випромінюватись у космос. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 19.06.2024 10:43